Dagelijks functioneren
Hoe goed kun je voor jezelf blijven zorgen? Wat kun je doen om een zelfstandig leven te leven, of zo zelfstandig mogelijk? Het thema 'dagelijks functioneren' gaat over dagelijkse verzorging zoals wassen, aankleden, boodschappen doen en koken. En wat hebben we nodig om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn? Het gaat ook over het omgaan met middelen hiervoor zoals een huis, inkomen, het hebben van werk of het doen van vrijwilligerswerk.
Aan de slag
Voor jezelf leren zorgen hoeft niet zo moeilijk te zijn. We doen het alleen niet altijd even bedachtzaam en stellen het vaak uit. Maar het fijne van voor jezelf zorgen, in plaats van voor iemand anders, is dat je zelf als geen ander weet wat jij nodig hebt. Als je er maar even bij stilstaat. Goed eten, genoeg slapen en voldoende bewegen is natuurlijk de basis. Wil je jouw dagelijks functioneren verbeteren, begin dan bij deze factoren en stel jezelf de vraag:
- Eet ik goed/gezond?
- Beweeg ik voldoende?
- Slaap ik genoeg?
- Kan ik zelf informatie over gezond leven opzoeken?
Bespreek de antwoorden op de bovenstaande vragen met iemand uit jouw omgeving. Misschien geeft dit gesprek jou al ideeën over hoe jij je dagelijks functioneren kunt verbeteren.
Handige tips
Meer informatie en hulp
- inhalatorgebruik.nl: betrouwbare informatie over (het gebruik van) inhalatoren
- ggdreisvaccinaties.nl: informatie om rekening mee te houden bij reizen met een longziekte, zoals een lager zuurstofgehalte in het vliegtuig of op grote hoogten.
- ergotherapie.nl: een ergotherapeut kan je ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden en je leren omgaan met vermoeidheid. Hier vind je een ergotherapeut bij jou in de buurt.
- uwv.nl: informatie over vergoedingen voor voorzieningen of hulpmiddelen om te kunnen blijven werken met een longziekte.
- maatschapwij.nl: meer over het concept van Positieve Gezondheid van Machteld Hubers
- regelhulp.nl: hulp bij geldzaken en administratie
Wil je meer hulp bij jouw voedingspatroon? Dan kan een diëtist jou verder helpen. Of vind je het moeilijk om met geld om te gaan? Jouw gemeente kan je hierbij helpen.