Longmedicijnen

Medicatie is erg belangrijk bij longziekten. Het verschilt per longziekte en soms zelfs per persoon wat helpt. Wat voor longmedicijnen zijn er, wat doen ze, hoe gebruik je ze en wat zijn bijwerkingen? En wat speelt er in de politiek omtrent medicatie?  

Een jongetje inhaleert medicijnen met een puffer met voorzetkamer

Wat voor longmedicijnen zijn er en wat doen ze?

Heb je een longziekte, dan kan medicatie helpen. Bijvoorbeeld door benauwdheid te voorkomen of te verminderen, je ziekte stabiel te houden of je longfunctie te verbeteren. Per longziekte zijn er andere medicijnen die voor verschillende doeleinden worden ingezet. 

Dit is wat longmedicijnen doen: 

Soorten medicijnen

Veel medicijnen bij longziekten zijn zogenaamde inhalatiemedicijnen. De naam zegt het al: die adem je in (inhaleer je). Er zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. 

Hoe gebruik je longmedicijnen goed?

Om inhalatiemedicijnen in te nemen heb je een inhalator nodig, ook wel puffer genoemd. Dit apparaatje zorgt ervoor dat je medicijn op de juiste plek in je longen komt. Er zijn veel verschillende soorten inhalatoren, ieder met een eigen gebruiksaanwijzing. Het is belangrijk dat je er een hebt die bij je past. Je zorgverlener kan je helpen kiezen.  

Daarnaast is het belangrijk dat je goed leert hoe je de puffer gebruikt. De zorgverlener of apotheker kan je hiermee helpen.  

Heb je een goede puffer die bij je past? Dan is het belangrijk dat je eenmaal per jaar laat controleren of je nog op de juiste manier inhaleert en of jouw medicijnen nog bij je passen. Foutjes sluipen er snel in, vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Dat is gevaarlijk, want dan werken de inhalatiemedicijnen minder goed of treden er mogelijk bijwerkingen. Dit is allemaal te voorkomen als je je puffer goed gebruikt. Wil je een inhalatiecheck doen? Dit kan bij je zorgverlener, maar ook bij je apotheek. 

Meer lezen:

Op deze sites vind je betrouwbare informatie over (het gebruik van) inhalatoren: 

Wil je meer praktische tips en adviezen? Kijk eens naar ons webinar:

Wat zijn bijwerkingen bij longmedicijnen?

Bij goed gebruik geven longmedicijnen nauwelijks bijwerkingen. Dit komt onder andere doordat je ze inhaleert met een puffer (soms in combinatie met een voorzetkamer), die de medicijnen op de juiste plek in de longen brengt. Op die manier komt het medicijn gelijk op de plek waar het zijn werk moet doen, en niet/minder in andere delen van je lichaam waar het voor bijwerkingen kan zorgen. 

Heb je last van bijwerkingen?

  • Overleg dan met je arts. Mogelijk passen andere medicijnen beter bij jou. Ook als je weinig resultaat merkt is het goed hierover in gesprek te gaan met je zorgverlener. 
  • Doe dan een melding bij Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het centrum voor bijwerkingen van onder andere geneesmiddelen en vaccins. Als je je bijwerkingen meldt, kan dit in de toekomst andere mensen helpen. Je kunt alles melden: grote en kleine bijwerkingen, al bekende bijwerkingen of helemaal nieuwe: alle informatie is welkom. 

Longmedicijnen en de politiek: wat speelt er?

Meer lezen:

Veelgestelde vragen over longmedicijnen