Steuntjes in de rug
Als je door je longziekte niet meer alles zelf kunt doen, zijn er hulpmiddelen die het dagelijks leven een beetje makkelijker maken. Van een verlengde schoenlepel tot op maat gemaakte traptreden.
1.
Soms maken kleine hulpmiddelen al een groot verschil. Een verlengde schoenlepel, een verlengde stok met grijper: ze zijn ideaal als bukken of hurken lastig wordt. Een krukje op wielen is handig in de keuken tijdens het koken of het uitruimen van de vaatwasser. Iets luxer is een robotstofzuiger die zelfstandig stofzuigt. Hij werkt op een accu en keert meestal zelf terug naar het laadstation.
2.
Douchen en afdrogen vraagt veel energie. Het wordt makkelijker met een douchestoel waarmee je zittend kunt douchen. Ook handig: meteen na het douchen een badjas aantrekken. Het is even wennen maar helpt om minder moe te worden van het afdrogen.
3.
Hulpjes om buitenshuis op pad te kunnen, zijn de rolstoel of scootmobiel. Lang staan (bijvoorbeeld bij de kassa van een winkel) kan erg vermoeiend zijn. Fijn om dan even uit te rusten op een rollator. Of je mandje met boodschappen erop te zetten.
4.
Met een traplift of een verhoogd toilet kun je langer zelfstandig thuis blijven wonen, Ook handig: op maat gemaakte tussentreden die het hoogteverschil tussen traptreden verkleinen. Dat maakt traplopen minder inspannend.
5.
Wil je op tijd herinnerd worden aan het gebruiken van je medicijnen? Er zijn verschillende apps die door geluid of een trilling waarschuwen dat het tijd is om (bepaalde) medicijnen te nemen. Sommige houden ook je medicijnvoorraad bij. Bijvoorbeeld MedApp.
6.
Als je allergisch astma hebt, ben je misschien allergisch voor de poepjes van de huisstofmijt, een diertje dat leeft van huidschilfers van mensen. Afritsbare allergeendichte hoezen voor uw matras en hoofdkussen kunnen helpen.
7.
Veel hulpmiddelen hoef je niet (helemaal) zelf te betalen. Een traplift, verhoogd toilet, scootmobiel of rolstoel krijg je van de gemeente vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Soms geldt een eigen bijdrage (informeer ernaar bij het Wmo-loket bij jouw in de buurt). Een rollator zit niet meer in de basisverzekering, soms wel in de aanvullende verzekering. Sommige zorgverzekeraars geven korting op allergeendichte hoezen.
Dit artikel heeft in LONGWIJZER gestaan. Meer van deze praktische tips lezen? Vraag het magazine hieronder gratis aan.