Behandeling van BPD
Een baby met BPD heeft meestal lange tijd hulp nodig bij het ademhalen. Daarnaast krijgt hij medicijnen en sondevoeding.
Heb je het gevoel dat de bevalling begint, terwijl het nog te vroeg in de zwangerschap is? Ga dan meteen naar het ziekenhuis. Als je baby ademhalingsproblemen blijkt te hebben, heeft hij direct hulp bij het ademen en extra zuurstof nodig. Hij wordt dan in een couveuse gelegd.
Hulp bij het ademhalen
Soms is het genoeg om de hoeveelheid zuurstof in de couveuse wat te verhogen. Maar meestal heeft de baby hulp nodig bij het ademen. Dit is voor de ouders een naar gezicht, maar helaas noodzakelijk. Er zijn verschillende manieren:
- Meestal is het voldoende om de ademhaling van het kind te ondersteunen, bijvoorbeeld door zogeheten CPAP. Hierbij heeft het kind een kapje op of een slangetje in de neus.
- Soms is echt kunstmatige beademing nodig. Een beademingstoestel neemt dan de ademhaling van de baby over. Dit gebeurt met een slangetje in de luchtpijp.
- Ook toediening met een zogenaamde zuurstofsnor is een mogelijkheid. De zuurstof wordt hierbij met een slangetje de neus in geblazen.
- Extra zuurstof kan ook op de couveuse worden aangesloten.
De hoeveelheid zuurstof wordt goed in de gaten gehouden met een saturatiemeter. Want te veel zuurstof kan schade aan de longen en andere organen veroorzaken en bij te weinig zuurstof zal het kindje benauwd worden.
Zo kort mogelijk
Zodra je baby zo goed kan ademen dat hij genoeg zuurstof binnenkrijgt, stopt de hulp bij het ademen. Zo wordt beschadiging van de longen zoveel mogelijk voorkomen. Maar baby’s die veel te vroeg zijn geboren, hebben vaak langere tijd hulp bij het ademen nodig. In ieder geval vier weken, maar vaak nog maanden na de geboorte.
Medicijnen
Extra voeding
Voor goede groei is het belangrijk baby’s de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgen. Ze krijgen daarom vaak onder andere extra eiwitten en voedingssuikers toegediend via een sonde: een slangetje in de neus naar de maag.
Zorgen van ouders
Als je kindje BPD heeft, is dat natuurlijk flink schrikken. Ook al ligt hij aan allerlei slangen: knuffel je baby gerust. Dat is voor jullie allebei prettig. Stel vooral al je vragen aan de artsen en verpleegkundigen. Je kunt ook ervaringen uitwisselen met lotgenoten op care4neo.nl/lotgenoten/couveuseouders van Care4Neo en op Longforum.nl van Longfonds.
Behandeling BPD bij volwassenen
Per patiënt wordt door de longarts gekeken of er een behandeling nodig is en wat de meest geschikte behandeling is. In de meeste gevallen wordt BPD behandeld met inhalators. Daarnaast kunnen ook antibiotica of verneveltherapie ingezet worden.
Meer over de diagnose en behandeling van BPD bij volwassenen vind je op de website van het expertisecentrum van het Erasmus MC in Rotterdam.