Longontsteking bij een kind
Een longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen – de bronchiën - en de longblaasjes ontstoken. Dat is waar het lichaam zuurstof opneemt. Hierdoor kan je kind moeite hebben met ademhalen en benauwd zijn. Dat kan beangstigend zijn. Een longontsteking komt bij kinderen relatief vaak voor.
Coronavirus - Er is een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale' longontsteking. Vermoed je dat jouw kind het coronavirus heeft? Neem dan contact op met de (huis)arts. Lees meer over corona en je longen.
Ernstig of mild verloop
Een longontsteking kan ernstig of mild verlopen. Ernstig betekent dat je kind ineens erg ziek is. Hij ademt snel en steunend en heeft hoge koorts (hoger dan 39 graden). Het zuurstofgehalte in het bloed kan lager zijn. Je kind heeft nauwelijks trek in eten en drinken.
- Een milde longontsteking wil zeggen dat je kind niet heel erg ziek is. Hij kan rustig ademen en heeft geen hoge koorts. Uiteraard houd je hem ook dan goed in de gaten.
- Bij een dubbele longontsteking zijn beide longen ontstoken.
Denk niet te snel dat het wel meevalt
Cijfers over longontsteking
Longontsteking komt vooral voor bij kinderen van 0-9 jaar of mensen boven de 55 jaar. De kans is het grootst bij kinderen jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. In Nederland krijgen ieder jaar ruim 25 duizend kinderen (0-9 jaar) een longontsteking.