Oorzaken longontsteking bij een kind
Meestal is een virus of bacterie de oorzaak van longontsteking. Een gewone griep of verkoudheid kan de aanleiding zijn. Het is niet altijd te achterhalen wat precies de oorzaak is.
Virus
Bij volwassenen is de oorzaak van een longontsteking vaak een bacterie: de pneumokok. Bij kinderen kan zowel een virus als een bacterie longontsteking veroorzaken. Kinderen worden tegenwoordig op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokken bacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden.
Extra risico
Je kind heeft meer kans op een longontsteking als hij een afweerstoornis heeft, cystic fibrosis, PCD, een ontwikkelingsachterstand of last van spierzwakte. Ook wanneer je kind maagzuurremmers krijgt, loopt hij een groter risico. Bij kinderen die vaker last hebben van longontsteking wordt aanvullend onderzoek gedaan door de kinderarts, om zo de oorzaak te achterhalen.
Denk niet te snel dat het wel meevalt
Kou is een misverstand
Je kind wordt niet ziek van kou. Dat is een misverstand. Virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is. Maar in de wintermaanden zitten mensen wel veel meer binnen en dicht op elkaar. De kans dat virussen aan elkaar worden overdragen, is daardoor groter.
Lage weerstand en roken
De kans op een longontsteking is het grootst bij kinderen jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Een hevige verkoudheid of griep kan dan overgaan in een longontsteking.
Jonge longen zijn kwetsbaar voor rook en verdienen bescherming. Wanneer er in huis wordt gerookt, is de kans groter dat een kind een longontsteking krijgt of astma ontwikkelt.
Het RS virus en een longontsteking bij jonge kinderen
Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts? In deze gratis folder lees je waar je op moet letten.