Zo blijf je bewegen (ook als het koud is)

Bij wie weinig beweegt, verminderen de conditie en spierkracht snel. Daardoor kun je kortademiger worden en het is ook niet goed voor je humeur. Hoe blijf je in beweging – ook nu de dagen koud zijn?

Wandelende man
  1. Doe wat je leuk vindt (of in ieder geval een beetje leuk). Anders is het zo moeilijk vol te houden. En doe het samen. Een partner kan helpen om meer te bewegen. Of train met vrienden, de buren of een sportgroepje. Dat stimuleert enorm en is bovendien gezellig.
     
  2. 10.000 stappen per dag? Focus niet te veel op dit soort normen als je een longziekte hebt. Stel een doel dat haalbaar is, bijvoorbeeld naar de winkel lopen of fietsen, of dagelijks een blokje om met de hond. Alle kleine beetjes helpen om je conditie beter te maken.
     
  3. Is het te slecht weer om naar buiten te gaan? Pak dan binnen wat beweging. Traplopen bijvoorbeeld is een goed idee. Adem uit bij het nemen van een traptrede, dat geeft extra kracht, en las tussendoor rustpauzes in. Onze beweegkaart biedt inspiratie.
     
  4. Zorg ervoor dat je tijdens het bewegen goed en met name rustig ademt. Te snel ademen zonder rustige uitademing, wat bij een longziekte hoe dan ook al lastig is, zorgt voor meer benauwdheid dan nodig is.
     
  5. Het kan zijn dat je in de herfst en winter een hogere dosis medicijnen nodig hebt. Neem bijvoorbeeld een extra pufje van je luchtwegverwijder voordat je in de kou gaat bewegen. Neem een ontstekingsremmer twee à drie uur van tevoren. Dan werkt deze optimaal als je naar buiten gaat. 
     
  6. Soms is het in de herfst en winter beter om binnen te sporten. De lage luchtvochtigheid bij vrieskou is vaak vervelend voor mensen met bijvoorbeeld inspanningsastma. Ook mistig weer kan longklachten verergeren, doordat uitlaatgassen en andere vormen van luchtvervuiling makkelijk blijven hangen.
     
  7. Moet je op heel koude of mistige dagen toch naar buiten voor een wandeling of fietstocht? Houd dan een sjaal voor je neus en mond. Dat filtert de lucht een beetje en zorgt voor een betere temperatuur en luchtvochtigheid.

Beweegkaart: oefeningen en schema

Bewegen met een longziekte is spannend. Maar op de lange termijn levert het je veel op. Je krijgt een betere conditie en bent minder vatbaar voor een longaanval. Bouw het bewegen op met de oefeningen op de beweegkaart.

Download gratis onze beweegkaart
Beweegkaart