Houtrook
Gezellig rond de open haard, zo lijkt het. Maar zo’n 750.000 mensen met een longziekte geven aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook. Het advies van Longfonds is daarom: stook niet.
Houtrook is voor iedereen ongezond
Houtrook is ongezond: voor jezelf, voor je kinderen en voor je buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zitten onder andere fijnstof. Dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart en vaatziekten. Meer dan 20% van het aantal nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen ontstaat door fijnstof.
Stook niet!
Er zijn genoeg alternatieven om je huis warm te krijgen. Dat is gezonder voor iedereen. Niet in de laatste plaats voor de stoker zelf. Helaas is dit bij veel mensen nog niet bekend. En als je buren geen rekening met je willen houden, dan hangt het van de welwillendheid van je gemeente af of je verder wordt geholpen. We vinden dat overheden zowel landelijk als lokaal veel meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Wat kun je doen als je overlast ervaart van de houtstook van je buren?
- Ga het gesprek aan met je buren en probeer er samen uit te komen.
-
Mocht dat echt niet helpen, dan is het belangrijk om je klacht te melden. Het is goed om dat rechtstreeks bij jouw gemeente te doen, en de lokale GGD te betrekken. De GGD adviseert immers de gemeente over milieu- en gezondheid.
-
Is jouw gemeente aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord? Dan kun je via de Stookwijzer overlast melden. Dit is het landelijke meldpunt waar alle klachten rond houtrook worden geregistreerd. Helaas worden de klachten alleen doorgegeven aan de gemeenten die zijn aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord.
-
STAB (Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening) heeft aanbevelingen gedaan aan gemeenten om overlastsituaties van houtrook aan te pakken. Het kan geen kwaad je gemeente op het document van STAB te wijzen.