Longkanker
Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of in de luchtpijp. Doordat de tumor zich via het bloed en de lymfeklieren kan bewegen, kan die zich ook naar andere organen verspreiden en uitzaaiingen veroorzaken. Er bestaan verschillende soorten longkanker.
Klachten
De klachten die longkanker kan veroorzaken zijn afhankelijk van de plaats van de tumor, de grootte en de eventuele uitzaaiingen. Klachten die kunnen voorkomen zijn:
- Verandering in het hoestpatroon (bijvoorbeeld hardnekkige prikkelhoest)
- Bloed in opgehoest slijm
- Kortademigheid
- Vaak terugkerende longontsteking
- Aanhoudende heesheid
- Zeurende pijn in de borststreek, rug, of in het gebied van de schouders
Behandeling
Bij longkanker onderscheiden we verschillende vormen. Om te kunnen bepalen welke behandelingen de specialist aan je kan voorstellen, moet deze weten uit welke soort cellen de tumor is ontstaan, hoe kwaadaardig de cellen zijn en de mate waarin de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid.
Cijfers over longkanker
In Nederland wordt per jaar bij bijna 12.600 mensen longkanker vastgesteld. Het komt bij mannen met name tussen de 65 en 80 jaar voor en bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar.
Meer informatie
- KWF Kankerbestrijding zet zich in op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, patiëntenondersteuning en fondsenwerving.
- Longkanker Nederland (lid van Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten) geeft persoonlijke steun door vrijwilligers, organiseert bijeenkomsten voor contact met andere mensen met longkanker en komt op voor de belangen van (ex)longkankerpatiënten.