Wereld Fiets Dag 3 juni
Nederland telt meer fietsen dan inwoners. Toch gebruiken veel mensen voor korte afstanden de auto; voor de boodschappen, naar het werk of om kinderen naar school te brengen. Grijp jij de ‘Wereld Fiets Dag’ op 3 juni aan om vaker de fiets te pakken? Goed voor je gezondheid én voor de luchtkwaliteit!
Fietsland, maar toch...
Ons land is fietsland nummer 1 in de wereld. Toch gaat 50% van de mensen die dicht bij hun werk wonen (minder dan 7,5 kilometer afstand), met de auto naar het werk. Ook wordt bijna een derde van de basisschoolkinderen met de auto naar school gebracht. En ruim 40% van de Nederlanders gaat met de auto naar de supermarkt – terwijl de dichtstbijzijnde gemiddeld op nog geen kilometer afstand ligt. Dat gaat ten koste van je gezondheid én van de luchtkwaliteit.
Grijp dus deze 7e ‘Wereld Fiets Dag’ aan om ook op de fiets te stappen, of – als je dat al doet – anderen te motiveren met jou mee te fietsen!
Fietsen voor gezonde lucht
Als we vaker fietsen en lopen in plaats van de auto of brommer te nemen, komt er minder vervuiling in de lucht. In vergelijking met automobilisten zijn fietsers veel gezonder voor hun omgeving en voor het milieu, omdat ze geen uitlaatgassen uitstoten en geen lawaai maken.
Ook al veroorzaken elektrische auto’s minder luchtvervuiling dan benzine- of dieselauto’s, ze brengen nog altijd veel fijnstof in de lucht. Fietsen is goed voor klimaat én milieu: één maand fietsen naar het werk bespaart gemiddeld net zoveel CO2 als één boom opneemt in een heel jaar. En als we alle autoritjes korter dan 7,5 kilometer met de fiets zouden doen, dan scheelt dit naast CO2, jaarlijks ook maar liefst 1,8 kiloton stikstofoxiden en 0,05 kiloton fijnstof.
Gunstige effecten
Twee derde van de Nederlanders associeert de fiets met plezier; voor de auto is dit maar de helft. Fietsen heeft naast de voor de hand liggende persoonlijke gezondheidseffecten – lichamelijk én mentaal – ook maatschappelijke gezondheidseffecten.
Op fietspaden (zelfs langs drukke wegen) is de luchtkwaliteit beter dan in de auto en op de weg. Ook voor je werkgever is dit gunstig: werknemers die dagelijks naar het werk fietsen, verzuimen jaarlijks 10-15% minder dan degenen die met de auto komen.
Beter imago voor fietsen
Uit onderzoek blijkt dat het meest gebruikte woord van veel kleine kinderen ‘auto’ is. Jonge kinderen gebruiken het woord auto drie keer zo vaak als het woord fiets. Ondanks dat de 10-jarige Elliott en het buitenaards wezen E.T. decennia geleden met een fiets ontsnapten, wordt autorijden over het algemeen veel stoerder en avontuurlijker gevonden dan fietsen.
De auto wordt gekoppeld aan succes en heeft – thuis, op school en in de media – een hoge status. Om deze autocultuur te veranderen in een veel gezondere fietscultuur, zijn meer voorbeelden nodig die het avontuur en de magie van fietsen laten zien aan kinderen én die volwassenen als potentiële fietsers en rolmodellen aanspreken.
Fietsen met kinderen
Ook voor kinderen heeft fietsen veel voordelen. Uiteraard zijn er de lichamelijke voordelen van ontspannen in beweging zijn in de frisse buitenlucht. Daarnaast geeft naar school fietsen kinderen de kans om te oefenen met veilig meedoen in het verkeer. Dat leren ze niet als ze met de auto naar school worden gebracht. Ook draag je met minder auto’s rondom de school direct bij aan meer verkeersveiligheid voor kinderen die fietsend of lopend naar school gaan. En ook belangrijk: fietsen kan kinderen zelfvertrouwen en een gevoel van zelfstandigheid geven.
De toekomst
Longfonds wil dat iedereen op steeds meer plekken gezonde lucht inademt en dat alle bronnen van luchtvervuiling worden aangepakt. Vervuilend wegverkeer is er daar één van. Daarom zijn wij een groot voorstander van fietsen. Of lopen, en als dat geen optie is – zoals bij langere afstanden – gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat is gezond voor jezelf én voor je kinderen.
We hopen dat iedereen voor wie dat mogelijk is op deze 'Wereld Fiets Dag' de auto laat staan en met de fiets naar het werk, de school of kinderopvang, de winkel en het sportveld gaat. Het zou mooi zijn als dit een begin is om voor kortere afstanden vaker op je fiets te stappen!