Strengere Europese normen voor luchtkwaliteit
Half oktober hebben de Europese ministers van Milieu ingestemd met de herziene richtlijn voor luchtkwaliteit. Dit is een belangrijke stap in de richting van gezonde lucht en daarmee een betere gezondheid voor Europese burgers. Een mijlpaal, hoewel de herziene richtlijn volgens Longfonds ambitieuzer had gemogen.
Bedreiging voor de volksgezondheid
97% van de stedelijke bevolking ademt ongezonde lucht volgens gegevens van de Europese organisatie Health and Environment Alliance (HEAL). Dat leidt, aldus het Europees Milieuagentschap (EEA), tot honderdduizenden vroegtijdige sterfgevallen per jaar en miljarden euro's aan gezondheidskosten. Luchtvervuiling is daarmee de grootste milieubedreiging voor de gezondheid in Europa.
Mijlpaal op weg naar gezondere lucht
De nieuwe EU-richtlijn voor luchtkwaliteit is zeker een mijlpaal op weg naar gezondere lucht voor iedereen. Eindelijk komen er strengere normen voor luchtkwaliteit waardoor de lucht schoner en dus gezonder wordt. Een aantal positieve punten uit deze nieuwe richtlijn:
- De normen voor fijnstof en stikstofdioxide worden strenger en daarmee wordt onze longgezondheid beter beschermd. Want fijnstof en stikstofdioxide verhogen de kans op longziekten zoals COPD en astma.
- Tegen 2030 moet de gezondheidsschade door luchtvervuiling met 55% worden verminderd.
- Lidstaten moeten de monitoring van luchtkwaliteit verbeteren en regelmatig rapporteren over de effecten op gezondheid en milieu. Samenwerking tussen landen is essentieel, want luchtvervuiling stopt niet bij de grens.
- Overheden zijn verplicht om plannen te maken die de lucht gezonder maken en deze goed bij te houden.
- De richtlijn luchtkwaliteit wordt vanaf 2030 iedere vijf jaar geëvalueerd.
- Burgers krijgen de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. En zo hun recht op gezonde lucht af te dwingen als de overheid in gebreke blijft.
Naar verwachting wordt de nieuwe richtlijn eind november gepubliceerd. Vanaf dan hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
Nieuwe luchtkwaliteitsnormen nog niet gezond genoeg
Longfonds is gematigd positief over de nieuwe richtlijn. Ja, de luchtkwaliteitsnormen worden aangescherpt, maar op korte termijn bereiken we nog geen luchtkwaliteit die volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) gezond is. De nieuwe Europese normen zijn namelijk niet scherp genoeg. Ook is de deadline pas in 2030, met zelfs mogelijkheden voor landen om uitstel te krijgen tot 10 jaar.
Pleiten voor ambitieuzer luchtkwaliteitsbeleid
Károly Illy, directeur Longfonds: ‘Zodra Europese landen de herziene richtlijn luchtkwaliteit implementeren, zal dit zeker leiden tot verbeteringen in de luchtkwaliteit met positieve effecten voor de gezondheid van Europeanen. Maar de richtlijn is nog altijd ver verwijderd van wat de WHO als gezond kwalificeert. Kortgezegd: we zijn blij met deze mijlpaal, maar Longfonds blijft pleiten voor ambitieuzer luchtkwaliteitsbeleid, zowel op nationaal als op Europees niveau.’