Medicijntekort: iets meer lucht maar situatie blijft zorgelijk

Er is nog steeds een tekort aan salbutamol aerosol voor mensen met longziekten. Het Longfonds ontvangt dagelijks meldingen van mensen in problemen door deze tekortkoming.

salbutamol

We blijven hier aandacht voor vragen. Voor mensen zoals Yvonne.

Y

'Een visje op het droge'

Yvonne (71) heeft een ernstige vorm van astma en dagelijks Ventolin nodig voor haar benauwdheid. Dit medicijn was het afgelopen half jaar voor haar niet beschikbaar. ‘Leven zonder Ventolin is echt afschuwelijk. Ik ben dan hondsvermoeid en lamlendig, net een visje op het droge.’ Yvonne is blij dat ze eindelijk weer kan beschikken over haar vertrouwde puffer maar is als de dood dat het weer misgaat. ‘Hopelijk kan ik het volgende maand weer gewoon bestellen.’ Lees haar hele verhaal.

Iets meer lucht

Deze zomer lijkt de hoogste nood iets af te nemen als een aantal varianten van salbutamol weer beschikbaar is. Dit biedt gelukkig iets meer lucht voor de groep mensen die afhankelijk is van deze medicijnen. Daarmee is helaas nog niet iedereen geholpen. Sommige medicijnen komen pas in het vierde kwartaal van dit jaar beschikbaar volgens Farmenco, die de medicijntekorten registreert.   

Zorgelijke situatie

Wij vinden het een zorgelijke situatie dat mensen met een longziekte steeds weer de dupe worden van medicijntekorten. Voor hen is de beschikbaarheid van medicijnen van levensbelang. In ons position paper riepen wij daarom de Tweede kamer op om maatregelen te treffen voor het opvangen van de acute tekorten en het voorkómen van tekorten op de lange termijn. 

Voormalig minister Pia Dijkstra heeft in een Kamerbrief aangegeven maatregelen te willen treffen om de medicijntekorten zo goed mogelijk op te vangen.  Zoals de aanleg van extra voorraden van schaarse medicijnen, waaronder Salbutamol.  Er is dus iets in beweging gezet. We vertrouwen erop dat minister Fleur Agema hier voortvarend mee verdergaat en houden goed vinger aan de pols of de gestelde maatregelen opgevolgd worden.  

Longfonds volgt de ontwikkelingen op het gebied van medicatietekorten voor mensen met een longziekte nauwlettend. Samen met de astmaVereniging Nederland en Davos (VND), Long Alliantie Nederland (LAN), CAHAG, Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Apothekersorganisatie KNMP en Patiëntenfederatie Nederland. 

Meer info en melden

Wil je meer weten over de achtergronden van het medicijntekort? Bekijk dan deze video van het AD die eenvoudig uitlegt hoe de tekorten zijn ontstaan en wat er aan te doen is. 

Lees ook onze eerdere berichtgeving hierover: 

Loop je tegen problemen aan bij het verkrijgen van je longmedicijnen? Meld je probleem en vertel je verhaal bij het Meldpunt van Longfonds. Hoe meer meldingen we ontvangen, hoe beter wij de belangen van patiënten kunnen behartigen.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine