Media-aandacht voor houtstook
In een straat waar 100 mensen wonen, hebben er 7 een longziekte. Zij hebben direct last van houtrook in de straat. Maar eigenlijk is houtstook voor iedereen slecht. Zeker voor kinderen, hun longen zijn nog volop in ontwikkeling. Daarom zijn wij blij met de recente media-aandacht voor de negatieve effecten van houtstook.
Impact op volksgezondheid
Verschillende media, waaronder KRO Pointer en RTL Nieuws, besteedden aandacht aan gezondheidsklachten die veroorzaakt worden door de uitstoot van fijnstof uit houtkachels. Zij brengen verhalen van mensen die veel overlast ervaren en ook van mensen die actie ondernemen, door zelf de luchtkwaliteit te meten en te strijden voor strengere regelgeving. Deskundigen van o.a. de GGD en universiteiten komen aan het woord, zij erkennen dat houtrook een aanzienlijke bijdrage levert aan luchtverontreiniging, met een risico op ernstige gezondheidsproblemen, variërend van luchtwegaandoeningen tot hart- en vaatziekten.
Reportage over houtstookoverlast
Het onderzoeksprogramma Pointer van de KRO-NCRV kreeg een recordaantal tips binnen over houtstookoverlast. Pointer maakte een reportage waarin Dirk uit Rheden en Viola uit Eindhoven vertellen over de heftige klachten die zij krijgen als er hout wordt gestookt door de buren. Fleur Froeling – onderzoeker aan de Universiteit Utrecht – toont in de reportage aan hoeveel fijnstoot een houtkachel uitstoot.
Pointer belicht ook de zorgen van GGD's over de impact van houtrook op de volksgezondheid. Het onderzoeksprogramma bevroeg 25 GGD's, 96 procent van hen vindt houtrook zorgelijk tot zeer zorgelijk voor de volksgezondheid. De overheid moet meer maatregelen nemen om de overlast van houtrook tegen te gaan, melden alle GGD’s. Driekwart van hen vindt dat er een grootschalige publiekscampagne over de gezondheidsrisico’s van houtrook moet komen.
Onderzoeksproject met burgermetingen
Pointer schreef ook een interessant artikel over bezorgde burgers die zelf de hoeveelheid schadelijke houtrook in hun omgeving meten. Ze maken deel uit van Hollandse Luchten, een onderzoeksproject dat in samenwerking met kennisinstituut TNO en burgers, onderzoek doet naar houtrook in de regio IJmond. Het initiatief toont de burgerbetrokkenheid en de wil om wetenschappelijk onderbouwde gegevens te verzamelen over de impact van houtstook op de luchtkwaliteit.
Dieter meet zelf luchtkwaliteit
RTL Nieuws draagt bij aan de discussie over houtrook met een verslag over Dieter uit 's Gravenpolder (Zeeland) die met een professioneel fijnstofmeetapparaat de fijnstofconcentratie rond zijn huis heeft gemeten. Daaruit blijkt dat een groot deel van het fijnstof van houtkachels afkomstig is.
Het artikel geeft inzicht in persoonlijke pogingen van Dieter om luchtvervuiling door houtrook in zijn buurt tegen te gaan en de moeilijkheden om erkenning te krijgen voor dit probleem. Ook twee wetenschappers komen aan het woord in het verslag. Zo zegt hoogleraar Lars Hein van de Wageningen University & Research: “Er wordt heel veel gestookt precies waar mensen wonen. Dit is een onderschat probleem voor de volksgezondheid”.
Houtkachels niet zuinig en niet voordeliger
De toename van fijnstofuitstoot door houtkachels is een groot probleem, zeker met de stijgende verkoop van houtkachels door de hoge gasprijzen. Is een houtkachel wel voordeliger dan centrale verwarming? Het programma Radar van AVROTROS zocht het uit.
De conclusie: verwarmen met een houtkachel is niet zuinig en ook niet voordeliger dan verwarmen met een cv-ketel. “Een warmtepomp is de beste vorm van verwarming, zowel voor je portemonnee, als het klimaat”, zegt Paulien van der Geest, expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal tegen Radar. Longfonds voegt daar graag aan toe: voor je gezondheid is een warmtepomp ook de beste keus.
Toegenomen bewustzijn
De recente aandacht in de media duidt op een groeiende bezorgdheid onder burgers en deskundigen over de impact van houtrook op de volksgezondheid. Wij zijn hier heel blij mee, want dit ondersteunt onze strijd voor gezonde lucht en gezonde longen. Wij hopen van harte dat dit de overheid en gemeentelijke beleidsmakers aanspoort tot meer regelgeving om de uitstoot en blootstelling door houtstook te verminderen. En ook dat burgers rekening houden met de gezondheid van hun buren en steeds minder gaan stoken.
Gerelateerde artikelen op onze site: