Gezellig barbecueën in gezonde lucht

Barbecueën of grillen op een zonnige middag is leuk, maar de rook is ongezond. Wij geven tips en een recept voor een gezondere en gezellige barbecue.

Elektrische barbeque met groenten

Elektrische of gas-barbecue beter voor onze lucht

In Nederland wonen 1,2 miljoen mensen met een longziekte, zoals astma en COPD. Dat betekent dat er in een straat waar 100 mensen wonen, 7 van hen een longziekte hebben. Deze mensen ervaren vaak klachten door de BBQ-rook van hun buren. Ze worden extra benauwd en moeten daardoor bijvoorbeeld meer medicatie innemen. Dat komt door het fijnstof in de rook die van de BBQ afkomt en dat is uiteindelijk slecht voor iedereens longgezondheid. Gelukkig bestaan er ook elektrische en gas-barbecues en grillplaten. Die geven niet de rook die onze lucht zo ongezond maakt. Dat is voor iedereen gezonder en net zo gezellig! 

Plantaardig eten draagt ook bij aan gezondere lucht

Een stukje vlees van de barbecue. Veel mensen vinden het heerlijk. Voor het klimaat is het beter om vaker plantaardig te eten. Maar wist je dat je met minder vlees en zuivel óók bijdraagt aan gezondere lucht? Veehouderijen stoten namelijk ook veel fijnstof uit. Omwonenden van veehouderijen hebben vaker longontsteking en een verminderde longfunctie. Je bent dus dubbel goed bezig als je vaker kiest voor plantaardige alternatieven op de barbecue. We delen graag een spannend recept met je om eens uit te proberen.  

bloemkoolspies voor gezonde barbecue

Bloemkool-Teriyaki-spiesjes

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool 
  • 80 ml water 
  • 120 ml amandelmelk 
  • 65 gram meel 
  • Teriyaki-saus  
  • Snuf uienpoeder, knoflookpoeder, chilipoeder en zout en peper 
  • Sesamzaadjes en bosui voor garnering 
  • Saté-prikkers 

Bereiding

Maak dit lekkere recept op de elektrische of gas-barbecue. 

Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze 3 minuten. Meng de amandelmelk, meel en kruiden in een kom. Voeg beetje bij beetje water toe. Zorg dat de saté-prikkers nat zijn. Zo voorkom je dat ze verbranden. Marineer de roosjes en rijg ze aan de saté-prikkers. Giet er wat Teriyaki-saus over en grill ze ongeveer 5 minuten. Eet smakelijk! 

Op zoek naar meer leuke plantaardige recepten voor op de elektrische of gas-BBQ? Op internet vind je veel tips! De Bloemkool-Teriyaki-spiesjes zijn van de site Leuke Recepten.

Geef voor gezonde lucht

Luchtvervuiling heeft veel invloed op de ontwikkeling van longen en veroorzaakt longziekten. Meer onderzoek is hard nodig. Steun je ons met een donatie?

Ja, ik doneer
Hand kind lucht