Een beter klimaat betekent gezondere lucht

Van 11 t/m 17 november is het Nationale Klimaatweek. Een week waarin we extra aandacht vragen voor het klimaat, en de manieren waarop jij zelf kunt bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Wist je dat je daarmee ook direct bijdraagt aan gezondere lucht voor je longen?

Plaatje longen gevuld met bomen in lucht

Effecten van klimaatverandering

Werken aan een beter klimaat is urgenter dan ooit, want de negatieve gevolgen van klimaatverandering worden steeds beter zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de verwoestende bosbranden en de vele, heftige overstromingen die Europa dit jaar teisteren.   

Klimaatverandering heeft ook een directe negatieve invloed op onze luchtkwaliteit. Door de toename van hittegolven en periodes van droogte, neemt het risico op bosbranden toe.

Natuurgebied na brand

Natuurbranden

Ook in Nederland neemt de kans op natuurbranden door klimaatverandering toe. De rook die dan vrijkomt bevat grote hoeveelheden fijnstof, die zich over een breed gebied verspreiden en de lucht ernstig vervuilen. Het inademen van fijnstof is slecht voor je longen en vergroot de kans op longziekten zoals astma en COPD. Ook verergert het klachten bij mensen die al een longziekte hebben.  

Hittegolven

Ook hittegolven zijn slecht voor de luchtkwaliteit. Hittegolven gaan vaak gepaard met hogedrukgebieden. Dat gaat meestal samen met zonnig en windstil weer. Op een hete zomerdag spreek je wel eens van 'drukkende' warmte; dat kan heel letterlijk het geval zijn. Bij een hogedrukgebied wordt de lucht namelijk naar beneden gedrukt, waardoor alle lucht, inclusief vervuiling, in een kleine luchtlaag bij elkaar wordt geduwd vlak boven het aardoppervlak. Hoe langer de hittegolf duurt en het hogedrukgebied blijft hangen, hoe langer alle vieze lucht in een kleine luchtlaag wordt samengeduwd en we deze vervuilde lucht inademen.

Plaatje luchtvervuiling bij hogedrukgebied (©Amara Onwuka)

Wat moet er gebeuren?

Dat we klimaatverandering moeten tegengegaan, staat inmiddels onomstotelijk vast. Dit kan door maatregelen te nemen die uitstoot van fijnstof en CO2 te verminderen. Het goede nieuws is dat dit een dubbel positief effect heeft op de luchtkwaliteit. Door de uitstoot te verminderen zal de lucht direct gezonder worden. En omdat vermindering van uitstoot ook de klimaatverandering tegengaat, zullen er minder natuurbranden en hittegolven komen die onze lucht zo ongezond maken. Zo slaan we twee vliegen in één klap. 

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig zijn er veel manieren waarop wij zelf een verschil kunnen maken voor het klimaat en de luchtkwaliteit. We geven vijf tips om uitstoot te verminderen: 

  • Verminder autogebruik: Probeer vaker te fietsen of te lopen, het openbaar vervoer te nemen of te carpoolen, in plaats van elke dag met de auto te rijden.  
  • Milieuvriendelijk reizen: Als je reist voor werk of vakantie, overweeg dan milieuvriendelijke opties zoals treinreizen in plaats van vliegen.  
Man stapt in trein op station
  • Gebruik duurzame energiebronnen: Overweeg (indien mogelijk) om over te stappen op groene energiebronnen en -leveranciers om je elektriciteitsverbruik schoner te maken. Maak je huis energiezuiniger door energiebesparende apparaten te gebruiken, je huis te isoleren en LED-verlichting te installeren.   
  • Stook geen hout. Gebruik liever geen houtkachels, open haarden of vuurkorven. Daar komt namelijk veel fijnstof en CO2 (een broeikasgas) bij vrij.  
  • Kies voor lokaal voedsel: Het kopen van lokaal geproduceerd voedsel vermindert de noodzaak van langeafstandstransport, wat de uitstoot van vervuilende stoffen vermindert.   

Samen op weg

Uiteraard moet ook vooral de overheid stevig inzetten op een betere luchtkwaliteit en goed klimaatbeleid. Daar speekt Longfonds de overheid ook op aan. Want alleen gezamenlijk kunnen we minder luchtvervuiling realiseren en klimaatverandering beperken. Samen op weg naar gezonde longen, gezonde lucht, voor iedereen! 

Geef voor gezonde lucht

Wil jij ook overal gezonde lucht kunnen inademen? Steun ons om dit te bereiken. Samen gaan we op weg naar gezonde lucht en gezonde longen.

Ja, ik doneer
Foto opa met kleinkind op schouders