Campagne: Eerlijk over houtstook

Tijdens een avondje houtstoken komt er zo'n 28 gram fijnstof vrij. Inademing kan leiden tot astma, COPD, longkanker en chronische bronchitis. Met een landelijke campagne maakt Milieu Centraal mensen bewust van de gezondheidsrisico's van stoken. Longfonds steunt deze campagne van harte.

Beeld uit de campagne eerlijk over houtstook van Milieu Centraal

Weckpotje fijnstof 

Gemiddeld komt er bij een avondje stoken 28 gram fijnstof vrij uit de schoorsteen. Dat is ongeveer een klein weckpotje vol. Hoe dat eruitziet, brengt Milieu Centraal in beeld in de campagne ‘Eerlijk over houtstook’ die vandaag van start is gegaan. Een belangrijke bewustwordingscampagne, want van fijnstof kunnen mensen astma, COPD, chronische bronchitis en longkanker krijgen. Ook kan fijnstof hart- en vaatziekten veroorzaken of erger maken.  

Op eerlijkoverhoutstook.nl staan pakkende filmpjes van onder andere een gezin met een houtkachel, en reacties op het weckpotje vol fijnstof van publiek op straat. Daarnaast vind je er veel informatie over fijnstof en de gezondheidseffecten daarvan.  

Károly Illy vk

Bewustwording belangrijk

Longfonds is blij met deze bewustwordingscampagne van Milieu Centraal. Directeur Károly Illy licht het toe: 'Mensen weten vaak niet hoe slecht houtstook is voor henzelf, hun gezin én voor hun omgeving. Deze campagne brengt dat goed in beeld. Belangrijk voor iedereen, en vooral voor de 1,2 miljoen mensen met een longziekte waarvan ruim 750.000 mensen direct gezondheidsklachten ervaren door houtstook.'

Gezellig maar ongezond 

Onderzoek laat zien dat driekwart van de stokers gezelligheid als belangrijkste reden noemt voor houtstook. Maar helaas is het voor de omgeving vaak niet zo gezellig. Het stoken van hout grijpt fors in op de persoonlijke levenssfeer van alle mensen die er ziek van worden. Wij vinden dat gezondheid boven gezelligheid gaat en dat de gezondheid van mensen en kinderen beschermd moet worden. Voor een gezellig houtvuur bestaan diverse alternatieven. Voor het inademen van gezonde lucht niet.    

Gemeenten in actie tegen houtstook

Diverse gemeenten nemen al maatregelen gericht op houtstook. De gemeente Utrecht gaat het verst in het beschermen van de gezondheid van haar burgers. In oktober 2024 werd bekend dat de stad als eerste gemeente van Nederland het gebruik van de open haard en houtkachels wil gaan verbieden. In 2030 wil de stad ‘houtrookvrij’ zijn. 

In de gemeente Amersfoort mag je sinds 1 oktober 2024 binnenshuis geen hout stoken als de Stookwijzer code rood of oranje aangeeft. Ook de gemeente Zoeterwoude voert per 1 januari 2025 een verbod op houtstook binnen in bij een stookalert van het RIVM. De gemeenten Voorst en Venray hebben al sinds de winter van 2022 een stookverbod ingevoerd bij windstil en mistig weer. En de gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld een verbod op houtkachels in nieuwe woningen vanaf 2027 voorgesteld.

Melanie van der Horst - wethouder gemeente Amsterdam

Gezondheid voorop

'Het aanpakken van overlast van houtrook is ontzettend lastig. Mensen hebben al snel het gevoel dat je ze een pleziertje ontzegt, omdat veel mensen leuke herinneringen hebben aan een vuurtje stoken. Maar inmiddels blijkt het zo ongezond te zijn, dat ik het onverantwoordelijk vind om hier niets aan te doen. De gezondheid van de Amsterdammers staat voor mij voorop.'

Melanie van der Horst, wethouder gemeente Amsterdam

Hoe zit het in jouw gemeente?

Wij zijn verheugd dat gemeenten maatregelen nemen die de gezondheid van hun inwoners ten goede komen. Longfonds hoopt dat meer gemeenten deze goede voorbeelden zullen volgen.  

Heb je zelf last van houtstook in de buurt en wil je dat jouw gemeente daar ook iets aan doet? Wijs je gemeente dan op:

Geef voor gezonde lucht

Wil jij ook overal gezonde lucht kunnen inademen? Steun ons om dit te bereiken. Samen gaan we op weg naar gezonde lucht en gezonde longen.

Ja, ik doneer
Foto opa met kleinkind op schouders