Bijna 40 duizend nieuwbouwwoningen te dicht bij drukke wegen
Longfonds maakt zich grote zorgen over bijna 40.000 woningen die in de komende 11 jaar te dicht bij drukke wegen worden gebouwd. De lucht is er te vervuild en voldoet niet aan de gezondheidsrichtlijn van de GGD. Dit blijkt uit recent data-onderzoek van Investico.
Advies GGD
De GGD adviseert in de Richtlijn Luchtkwaliteit en Gezondheid om huizen minimaal 150 meter afstand te houden van een snelweg, minimaal 50 meter afstand van drukke wegen buiten de stad, en 25 meter van een drukke weg binnen de stad. Als huizen dichterbij worden gebouwd is er een verhoogd risico voor de volksgezondheid.
Bij de geplande nieuwbouwwoningen is de afstand niet groot genoeg. Volgens Investico gaat het in totaal om 204 bouwprojecten die niet voldoen aan de GGD-richtlijn.
Gezondheid op het spel
Károly Illy, directeur van Longfonds reageert bezorgd op het onderzoek: ‘Gezondheid moet altijd op nummer 1 staan als het gaat om politieke afwegingen, bijvoorbeeld bij bouwvergunningen. Iedereen heeft het recht om gezonde lucht in te ademen. In die nieuwbouwwoningen komen ook kinderen te wonen, zij zijn juist extra gevoelig voor ongezonde lucht. 1 op de 5 kinderen met astma heeft dat gekregen door luchtvervuiling. Met name stikstofdioxide uit wegverkeer is schadelijk voor longen die nog in ontwikkeling zijn. Zeker mensen die al een longziekte hebben en kwetsbare ouderen lopen grote gezondheidsrisico’s als zij in ongezonde lucht moeten wonen. Om nog maar te zwijgen over klachten als benauwdheid, hoesten en kortademigheid.’
Afstanden in beeld
Onderstaande kaart van EenVandaag en Investico brengt in beeld welke nieuwbouwlocaties te dicht bij vervuilende wegen staan. Op de site van Investico kun je inzoomen op deze kaart.
Gezondheidskloof wordt groter
Veruit de meeste woningen die te dicht bij een weg komen te staan zijn huurwoningen, blijkt uit de data-analyse. Twee derde zijn sociale huurwoningen of huurhuizen in het middensegment en de vrije sector. In sommige gevallen gaat het ook om zorgappartementen voor ouderen. Dit is een risicogroep die extra last heeft van vervuilde lucht.
‘De kwetsbaarste mensen worden zo dubbel geraakt’, zegt Kinderlongarts Ismé de Kleer in een gelieerd artikel van de Groene Amsterdammer. En Leon van den Toorn, longarts en voorzitter van de longartsenvereniging NVALT, vreest voor toenemende ongelijkheid: ‘De gezondheidskloof wordt alleen maar groter'.
Verhuizen niet mogelijk
Károly Illy: ‘Het nare is dat mensen in feite gevangen zitten in hun eigen woning. Want de meeste mensen kunnen niet zomaar verhuizen naar een gezondere plek als de nieuwe woning gezondheidsklachten oplevert, zeker niet tijdens de huidige woningcrisis. Maar dat zou sowieso niet nodig moeten zijn. De landelijke overheid en de gemeenten moeten zorgen dat mensen overal veilig kunnen wonen, werken en sporten in gezonde lucht.
Helaas is de lucht bijna nergens in Nederland gezond. De overheid zou nu juist maatregelen moeten aanscherpen. Als we werken aan verbetering van de luchtkwaliteit, kan er ook op meer plekken worden gebouwd. Dat draagt ook bij aan de oplossing van het woningprobleem in Nederland.’