Luchtkwaliteit Utrecht: hoe gezond is de lucht?
Gezonde luchtkwaliteit is van levensbelang
Slechte luchtkwaliteit vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de inwoners van Utrecht.
Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond. Het verergert longziekten en veroorzaakt longziekten als astma en COPD of longkanker.
Dit kan en mag niet zo zijn. Wij zijn Longfonds en maken ons sterk voor gezonde lucht in Nederland. Zodat iedereen op een gezonde manier in gezonde lucht kan leven.
De belangrijkste bronnen van luchtvervuiling in Utrecht
Utrecht heeft te maken met verschillende oorzaken van luchtvervuiling die de luchtkwaliteit verslechteren.
Verkeer
Het drukke verkeer in en rondom Utrecht is een grote bron van luchtvervuiling. Uitlaatgassen van auto's, bussen en vrachtwagens stoten schadelijke stoffen uit. Ook komt er veel fijnstof (PM10 en PM2.5) vrij door slijtage aan de banden en door remmen. Het inademen van deze stoffen kan longziekten veroorzaken en verergeren.
Industrie
De industrie rondom Utrecht creëert met haar industriële processen veel schadelijke stoffen, vooral fijnstof. Deze uitstoot heeft aanzienlijke impact op de luchtkwaliteit in Utrecht, en daarmee op de volksgezondheid.
Houtstook
Houtkachels en open haarden zijn een grote bron van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Vooral in de wintermaanden neemt het gebruik toe, wat leidt tot hoge concentraties van deze vervuilende stoffen in de lucht. Ook het gebruik van barbecues, vuurkorven, vuurwerk en vreugdevuren verhoogt de fijnstof concentratie in de lucht. Dit is schadelijk voor de (long)gezondheid.
Landbouw/veeteelt
Veehouderijen in de omgeving van Utrecht stoten ammoniak uit, wat in de lucht reageert met andere stoffen waardoor fijnstof ontstaat. Dit noemen we secundair fijnstof. Deze fijnstof kan zich over grote afstanden verspreiden, en heeft daarmee veel impact op de luchtkwaliteit.
- Bron: GCN-tool: inzicht in lokale emissies en concentraties lucht (concentratie, PM2.5)
- Tip: volg het beleid op Luchtkwaliteit | gemeente Utrecht
Longfonds vindt dat iederéén in Nederland in gezonde lucht moet kunnen leven. Dus ook in Utrecht! Je postcode moet niet bepalend zijn voor hoeveel vieze lucht je inademt.
Verstikkende cijfers in Utrecht
-
59 kinderen
met astma per jaar erbij in Utrecht door luchtvervuiling
-
2x te hoog
is de concentratie fijnstof in Utrecht voor je gezondheid
-
5e plek
daar staat Utrecht op de ranglijst van meest vervuilde gemeenten in ons land
-
€396 miljoen
kost luchtvervuiling de gemeente Utrecht jaarlijks