Houtstook
Gezellig rond de open haard, zo lijkt het. Ook voor mensen die geen longziekte hebben, is het fijnstof dat vrijkomt niet gezond. Het advies van Longfonds is daarom: stook niet.
Houtrook is voor iedereen ongezond
Houtrook is ongezond: voor jezelf, voor je kinderen en voor je buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zit onder andere fijnstof. Dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart en vaatziekten.
Ook voor (ongeboren) kinderen is blootstelling aan houtrook bijzonder slecht. Hun longen zijn nog in ontwikkeling en fijnstof kan die ontwikkeling belemmeren; iets waar ze hun hele verdere leven last van blijven houden.
Longfonds pleit voor het beperken van houtstook
Longfonds zet zich in voor bewustwording van de negatieve gezondheidseffecten van houtrook. En minstens zo belangrijk: we pleiten voor overheidsmaatregelen die leiden tot minder stoken en die toewerken naar het geheel uitfaseren van het stoken van hout. Voorbeelden zijn: landelijke wetgeving die verbiedt hout te stoken bij code oranje en rood van de Stookwijzer en een verbod op nieuwe houtkachels in woningen.
Alternatieven
Ook willen we dat vormen van energie die niet schadelijk zijn voor de gezondheid worden gestimuleerd. Er zijn genoeg alternatieven om je huis warm te krijgen en om het gezellig te maken. Bijvoorbeeld met een elektrische sfeerhaard of mooie ledkaarsen.
Goed voorbeeld doet goed volgen
Diverse gemeenten hebben maatregelen genomen tegen houtstook. De ene richt zich op houtstook binnen, met bijvoorbeeld een stookverbod bij code oranje of rood van de Stookwijzer. En andere gemeenten richten zich meer op houtstook buiten, bijvoorbeeld door vuurkorven in de openbare ruimte te verbieden. Mooie stappen op weg naar gezonde lucht. Longfonds steunt deze van harte.
We hopen dat de overheid snel volgt met landelijke maatregelen tegen houtstook. Immers, het zou niet moeten uitmaken waar je woont, overal moeten mensen gezonde lucht kunnen inademen.
Overlast van houtstook
Heb jij last van houtrook in jouw buurt? Ga het gesprek aan met je buren en probeer er samen uit te komen. We weten namelijk dat het bij veel mensen nog niet bekend is hoe groot de negatieve effecten van houtstook zijn. Mocht een gesprek niet helpen, dan is het belangrijk om je klacht te melden.
Is jouw gemeente aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord? Dan kun je via de Stookwijzer overlast van houtstook melden. Dit is het landelijke meldpunt waar alle klachten rond houtrook worden geregistreerd. Let op: klachten worden alleen doorgegeven aan de gemeenten die zijn aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord. Is jouw gemeente niet aangesloten, meld je klacht dan via de website van jouw gemeente.
Feiten en fabels over houtstook
- Er doen nogal wat onjuistheden de ronde over houtstook. Vandaar dat we de feiten én de fabels op een rij hebben gezet. Lees onze Factsheet Houtstook.
- Op de website www.eerlijkoverhoutstook.nl van Milieu Centraal vind je ook uitgebreide informatie over houtstook en de negatieve gevolgen daarvan op je gezondheid.