Corona en je longen
Op deze pagina leggen we uit wat er precies met je longen gebeurt als je ziek wordt. Dat helpt om beter te begrijpen wat er gebeurt als je het coronavirus binnenkrijgt. Ook lees je meer over een ziekenhuisopname door het coronavirus, wat beademing is en hoe het herstel van het virus verloopt.
Heb je corona gehad en heb je last van langdurige klachten, Long Covid ofwel Post-Covid? Wil je meer weten hierover en in contact komen met lotgenoten? Bezoek dan postcovidnl.nl: het platform van de patiëntenorganisatie voor iedereen met klachten na corona. Je kunt er terecht voor informatie en advies over Long Covid, lotgenoten ontmoeten en jouw ervaringen delen.
Wat gebeurt er met je longen als je ziek wordt?
Bacteriën en virussen komen vaak binnen via de mond en luchtwegen. Een virus kan zich verplaatsen via direct contact en indirect contact. Als iemand die ziek is, bijvoorbeeld door het coronavirus, hoest of niest, komen besmette druppeltjes in de lucht. Krijg je die binnen, via bijvoorbeeld ademhalen, dan kun je besmet raken. Ook via de handen wordt een virus doorgegeven. Raak je vervolgens je gezicht aan of eten dat je opeet, dan kun je het coronavirus binnenkrijgen.
Een virus bindt zich makkelijk aan de cellen in je longen. Wanneer je lichaam ontdekt dat er een ziekteverwekker je lijf is binnengedrongen, wordt het immuunstelsel actief om de ziekteverwekkers op te ruimen. Als je lichaam een virus niet herkent dan zal het zelf een stofje ontwikkelen dat het virus kan opruimen, maar dat kost tijd. In de tussentijd kan het virus zich verder kopiëren en verspreiden. Als je immuunsysteem te hard werkt, kan het ook doorschieten en zelfs schade toebrengen aan je lichaam. Het longweefsel, waar het virus het eerst binnenkomt, kan (permanent) beschadigd raken.
Je kunt de volgende klachten krijgen wanneer een virus of bacterie je lichaam binnenkomt:
Video: wat gebeurt er met je lichaam als je corona krijgt?
Wat gebeurt er in je lichaam als je besmet raakt met het coronavirus? Wat zijn de eerste klachten? En bij hoeveel mensen ontaardt de infectie in een longontsteking? Longarts Gert-Jan Braunstahl geeft antwoord in de onderstaande video.