Behandeling van longontsteking
Vaak schrijft de arts je bij een longontsteking antibiotica voor. Bij een ernstige longontsteking word je soms opgenomen in het ziekenhuis.
Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Toch zal de arts bij een longontsteking je bijna altijd een kuur voorschijven. Het is voor een arts namelijk moeilijk om te achterhalen of een bacterie, een virus of een combinatie ervan de longontsteking veroorzaakt. Heb je last van pijn en koorts? Neem dan gerust een pijnstiller, zoals paracetamol.
Antibioticumkuur afmaken
Bacteriën kunnen ongevoelig worden voor antibiotica. Dit heet resistentie. Hierdoor werkt de kuur niet meer. Dit kun je voorkomen door de antibioticumkuur helemaal af te maken, ook al voel je je beter. Als de antibioticumkuur onvoldoende werkt krijg je soms een andere vorm voorgeschreven.
Naar het ziekenhuis
Heb je een ernstige longontsteking en worden de klachten na drie dagen antibiotica niet minder of voel je je zieker ondanks de antibiotica? Bel dan de huisartsenpraktijk:
Als het nodig is word je opgenomen in het ziekenhuis. Dat is niet prettig, maar wel nodig. Hier krijg je namelijk een antibioticum via een infuus. Hierdoor komt het snel in het bloed en werkt het eerder. Vaak krijg je daarnaast tijdelijk extra zuurstof. Soms ontstaat vocht of pus in de borstholte. Dat heet pleuritis.
Naast het gebruik van medicijnen moet je zorgen dat je rust pakt zonder helemaal stil te zitten. Het is altijd wel een lange weg terug hoor.
Wat als de longontsteking terugkomt?
Keert de longontsteking steeds op dezelfde plek terug? Het kan zijn dat er iets op die plek zit wat een ontsteking uitlokt. De arts zal dat onderzoeken.
Bloedvergiftiging
Het grootste gevaar bij een longontsteking is dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en een bloedvergiftiging veroorzaken. Dit kan een ernstig verloop hebben. Word je binnen korte tijd heel ziek en ga je snel en oppervlakkig ademhalen? Heb je rillingen, moet je klappertanden en ben je verward? Dat zijn tekenen van een bacteriële infectie in het bloed. Bij deze symptomen is het belangrijk om direct naar de eerste hulp te gaan.
Hoe lang duurt het herstel?
Als je gezond bent, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kun je nog wel weken hoesten. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat jouw conditie weer op peil is en je weer helemaal de oude bent.