Diagnose COPD
Hoest je al een tijd of ben je vaak benauwd? Je huisarts probeert vast te stellen waar je klachten vandaan komen. Denkt je huisarts dat je COPD hebt? Dan onderzoekt hij je om de diagnose COPD te stellen via een longfunctietest. Dit wordt ook wel een spirometrie genoemd. Als je huisarts dit onderzoek niet zelf uitvoert, verwijst hij je door naar het ziekenhuis of een laboratorium.
Longfunctietest of spirometrie
De longfunctietest (spirometrie) is een blaastest waarbij wordt onderzocht wat je longinhoud is. Is de longinhoud veel minder dan normaal? Dat kan betekenen dat je COPD hebt. Een longfunctietest of spirometrie is een eenvoudige, pijnloze en een betrouwbare manier om de diagnose COPD vast te stellen en duurt ongeveer 45 minuten.
Alles over COPD
Wil je alle informatie over COPD nog eens rustig nalezen? Wil je de informatie over COPD gebruiken om anderen uit te leggen wat deze longziekte voor jou betekent? Of wil je de informatie aan iemand anders geven? Bestel dit handige boekje zodat je informatie over COPD altijd bij de hand hebt.
CT-scan
Soms is naast de spirometrie aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een foto van je borstkas of een CT-scan. Dit is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling. Met een CT-scan zijn afwijkingen in je longweefsel goed te zien. Een CT-scan is pijnloos en vindt altijd plaats in het ziekenhuis.
Uitgebreid onderzoek
Je arts kan ook meten hoe je ademhaling reageert op inspanning, bijvoorbeeld na lopen of fietsen. Röntgenfoto’s, een inspanningstest, een allergietest of een uitgebreidere spirometrie geven soms meer informatie over hoe het gaat met je longen.
COPD veranderde mijn leven positief, omdat ik stopte met roken en ging sporten
Diagnose COPD
Aan de hand van je klachten en de resultaten van de onderzoeken kan de huisarts of de longarts de diagnose COPD stellen. Als je deze diagnose krijgt, is dat flink schrikken. Je krijgt te horen dat je een ongeneeslijke ziekte hebt. Dat kan hevige emoties oproepen, zoals angst en verdriet. Dat is een heel normale en begrijpelijke reactie. De huisarts of de longarts start in overleg met jou een behandeling, zodat je leven met COPD zo normaal mogelijk blijft.
Nadat de arts heeft vastgesteld dat je COPD hebt, praat hij met je verder hierover. Hij zal met je bespreken wat je nog kunt, wat moeilijk gaat en welke hulp je kunt krijgen. Het is belangrijk dat er voldoende tijd is voor dit gesprek. De arts bespreekt met je wat de gevolgen van COPD voor je kunnen zijn, zoals:
- Moeite met aankleden, traplopen of boodschappen doen.
- Klachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid en gebrek aan energie.
- In je manier van leven, zoals werk, gezonde voeding, voldoende beweging of stoppen met roken.
- Een plotselinge verergering van je klachten.
- Het gebruik van medicijnen.
Vanaf het moment dat je de diagnose COPD hebt, krijg je van je arts informatie over:
- Wat COPD is.
- De behandelmogelijkheden.
- De invloed van COPD op je dagelijks leven.
- Wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van je COPD.
- De juiste manier van het gebruiken van medicijnen.
- Contact met anderen met COPD om ervaringen te delen.
Wil je eerst zelf testen of je risico hebt op COPD? Doe dan de COPD risicotest. Scoor je hoog op de test? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij je huisarts. Die zal je verder onderzoeken.