Acute bronchitis
Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat je een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers terecht in de kleine vertakkingen van je longen, je bronchiën. Daar zorgen ze voor een ontsteking. Dit wordt acute bronchitis genoemd. Binnen twee weken gaat het vanzelf weer over.
Hoesten en slijm
Als het virus of de bacterie in de bronchiën is binnengedrongen dan raakt de wand van de bronchiën geïrriteerd. Je longen reageren hierop met een ontsteking. Rond de plek van de ontsteking maakt je lichaam slijm aan. Door te hoesten verwijder je het slijm uit je longen en maak je je longen schoon. Hoewel het vervelend is, is hoesten dus goed.
Vormen van bronchitis
Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit.
- Acute bronchitis een ontsteking in de kleine buisjes van de longen, dit is de meest voorkomende vorm. Daarnaast is er ook:
- Acute bronchiolitis, hierbij zijn je bronchiolen ontstoken. Dat zijn de kleinste vertakkingen van je longen.
- Acute tracheïtis, hierbij is je luchtpijp ontstoken.
Elk jaar krijgen bijna 300.000 mensen (acute) bronchitis of bronchiolitis.
'Ik wist niet dat acute bronchitis besmettelijk was'
Johanna Versluis, had acute bronchitis
Acute of chronische bronchitis?
Bij bronchitis is de wand van de bronchiën ontstoken. Je hoest en haalt moeilijker adem. Bij acute bronchitis ontstaat de ontsteking van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Deze ontsteking gaat na een tijdje weer over.
Merk je dat het soms even wat beter gaat, maar dat het hoesten weer terugkomt? Of heb je geen periodes van grieperigheid of verkoudheid maar wel hoestklachten? Dan kan er sprake zijn van chronische bronchitis. De ontsteking is dan blijvend. Lees meer over chronische bronchitis: COPD.