Gezonde lucht vraagt om gezonde kijk op mobiliteit

Onze steden worden voller. We weten allemaal dat de CO2-uitstoot al jaren omlaag moet. Elektrisch rijden en alternatief duurzaam vervoer worden gestimuleerd. Transdev en Longfonds spraken recent over het CO2-beleid en gezonde lucht tijdens de eerste experttafel: Gezonde mobiliteit.

stockfoto van kindje met longziekte

STOMP: een gezonde kijk op reizen

Tijdens de experttafel bespraken we de STOMP-methode. STOMP staat voor: Stappen (lopen), Trappen (fietsen), Openbaar vervoer, Mobility as a Service (zoals deelauto’s) en Privé-auto. Het is een ezelsbruggetje voor de keuze op welke manier je je bestemming wilt bereiken. Het liefst maak je die keuze in de volgorde zoals hij staat beschreven. Lukt het niet om te lopen? Pak dan de fiets. Lukt dat niet? Dan kies je eerst voor het o.v. en is je laatste keuze je privé-auto.

Loop, fiets of pak het openbaar vervoer

Stimuleer dus je collega's om de auto tot de laatste optie te maken. Loop, fiets of pak het openbaar vervoer. Dat is beter voor gezonde lucht en voor de toekomst van onze kinderen. Want wist je dat 20% van de kinderen met astma dat heeft gekregen door luchtvervuiling vanuit wegverkeer?

Optrekken en remmen in woonwijken

De lucht wordt het meest vervuild in de eerste kilometer van een autorit. Vooral het optrekken, remmen en opnieuw starten in woonwijken zorgt voor veel vervuiling. Moet je nagaan wat het verschil zou zijn als tien mensen in verschillende wijken de auto laten staan en bijvoorbeeld de bus of trein pakken of gaan fietsen. Dat zou de lucht een stuk gezonder maken.

Hoe kunnen bedrijven meewerken?

Bedrijven zoals Transdev nemen hun verantwoordelijkheid en leggen dat vast in een CO2-beleid. Onderdeel daarvan is de inzet van steeds meer zero-emissie bussen. Die zorgen niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar maken ook de lucht gezonder. Zero-emissie bussen stoten namelijk ook geen stikstofdioxide uit. En dat is nu juist de stof die astma kan veroorzaken. Het is dus niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor onze gezondheid!

Transdev: aan de top van de CO2-prestatieladder

De CO2-prestatieladder werkt simpel, maar streng. Hoe hoger je komt, hoe strenger de eisen. Transdev werkt op het hoogste niveau en laat hun beleid streng controleren door partners zoals Longfonds. 

Sarike Verbiest van Longfonds legt uit: "Hoewel CO2 niet zozeer schadelijk is voor onze longen, helpt de inzet van zero-emissie bussen ook om de lucht gezonder te maken. Het helpt dus niet alleen ons klimaat, maar het is ook beter voor onze longgezondheid."

 

 

Zet je als bedrijf ook in voor gezonde mobiliteit!

In september is er een vervolg op deze experttafel Gezonde mobiliteit. Wil je hierbij zijn met je organisatie en meepraten? Stuur dan een mail naar bedrijven@longfonds.nl.

Stuur ons een e-mail
exportsessie gezonde mobiliteit