Spreekuur Froukje van Dijken

Ventileren en luchtreingers

Froukje van Dijken weet alles over gezonde lucht in kantoren en woningen. Ze werkt bij een adviesbureau dat is gespecialiseerd in het binnenmilieu: bba binnenmilieu. In haar vrije tijd wandelt of fietst ze graag in de frisse buitenlucht. Ze beantwoordt vragen over ventileren en luchtreinigers.

Froukje van Dijken

Ik woon aan een drukke weg en kan dus niet goed mijn huis ventileren door het raam open te zetten. Heeft het zin om een luchtreiniger te gebruiken?

‘Ventileren is altijd nodig. Maar aan een drukke weg kan een luchtreiniger extra helpen om fijnstof uit de lucht te halen. Dit is goed voor de kwaliteit van de binnenlucht. Of het ook merkbaar is voor je gezondheid, hangt van een aantal dingen af. Gebruik bijvoorbeeld reinigers in ruimten waar je langdurig bent en zorg ervoor dat de capaciteit van de reiniger groot genoeg is voor de ruimte waarin hij staat. Er is helaas geen hard bewijs voor dat een luchtreiniger bij een longziekte een betere gezondheid geeft. Het beste is dan ook om uit te proberen wat zo’n reiniger voor je doet. Al is zo’n apparaat niet goedkoop.  

Let wel op: er kunnen risico’s zitten aan een luchtreiniger gebruiken, zeker voor mensen met gevoelige longen. Er zitten weinig nadelen aan een luchtreiniger met een HEPA-filter. Dit is een fijnmazig filter. Maar er zijn ook zogenaamde ioniserende luchtreinigers of luchtreinigers met een elektrostatisch filter of plasmafilter. Deze kunnen ozon in de ruimte verspreiden. Dit gas reageert met andere stoffen in de lucht. Zo kan er juist ultrafijnstof in de lucht komen, en dat wilt u nu net voorkomen. Zo’n luchtreiniger kan dus averechts werken. Dit is zeker voor mensen met gevoelige longen belangrijk om te weten. Kijk daarom eerst goed wat voor type filter in de luchtreiniger zit.’  

Wat is de beste manier om te ventileren?

‘Zelfs als je dicht bij een drukke weg woont, is en blijft tip nummer één: ventileer door gewoon een raam open te zetten. Een luchtreiniger haalt weliswaar stofdeeltjes uit de lucht, maar voorkomt niet dat er gebruikte lucht in uw huis ophoopt. Deze lucht bevat bijvoorbeeld CO2 dat we uitademen. Maar ook verbrandingsgassen die vrijkomen bij het koken. Of vocht als u de was binnen droogt. Deze afvalstoffen moeten afgevoerd worden door te ventileren. Ligt er voor uw huis een drukke weg, kies er dan voor om de ramen of roosters aan de achterkant van het huis open te zetten.  

Een andere manier om te ventileren is met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De lucht van buiten wordt dan gefilterd en voorverwarmd voordat deze uw huis in komt. Tegelijk zuigt dit soort ventilatiesysteem de vuile lucht uit huis af. De filters in deze warmte-terugwininstallaties zijn standaard vrij grof en zorgen er vooral voor dat het apparaat zelf niet dichtslibt. Als je de buitenlucht extra wil filteren voordat deze binnenkomt, kun je voor de meeste van deze installaties ook een apart fijnstoffilter kopen.’

 

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Dit artikel heeft in LONGWIJZER gestaan. Meer antwoorden op lezersvragen lezen? Vraag het magazine hieronder gratis aan.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine