Spreekuur: luchtkwaliteit
Ismé de Kleer is kinderlongarts in het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis en doet onderzoek naar luchtkwaliteit. Ze beantwoordt twee vragen over (on)gezonde lucht.
Welk effect heeft de luchtkwaliteit op mijn longziekte?
‘Mensen met een longziekte kunnen door vuile lucht extra benauwd worden en gaan hoesten. Ook kan de longfunctie verslechteren. Hoe actiever je bent, hoe sneller je ademhaling gaat. Je ademt dan ook meer vieze lucht in.
De vier belangrijkste vervuilers zijn het verkeer, houtstook thuis, industrie en landbouw. Het is lastig te zeggen welke vervuiler jou de meeste klachten geeft. Woon of werk jij bijvoorbeeld langs een drukke, doorgaande weg, dan heb je waarschijnlijk het meest last van luchtvervuiling door verkeer. En iemand die dicht bij een megastal woont, zal vooral daar last van hebben.’
Hoe kan ik helpen voorkomen dat ik longklachten krijg door vieze lucht?
‘Als de buurman de houtkachel, vuurkorf of barbecue aansteekt, ruik of zie je duidelijk de vieze lucht. En er zijn bekende dagen dat de luchtkwaliteit slecht is, bijvoorbeeld door vuurwerk op oudejaarsavond of bij windstil weer, waarbij soms een smogalarm wordt afgegeven. Maar heel vaak merken we er zelf niets van dat de lucht om ons heen niet gezond is.
Je kunt zelf iets doen om gezonde(re) lucht in te ademen. Bewegen is belangrijk, maar doe dat vooral op open plekken waar de lucht zo gezond mogelijk is. Fiets of wandel daarom niet langs een drukke weg, maar kies een route door het groen of wat verder de wijk in. Dat scheelt direct.
Let bij de keuze voor een huis, sportlocatie, werkplek of school op de ligging, liefst niet dicht bij een megastal, industrieterrein of drukke weg. Besef dat gezonde mensen vaak niet weten dat je klachten krijgt door bijvoorbeeld rook van de houtkachel of barbecue. Leg uit waarom de rook zo’n probleem is voor jou. En is er een smogalarm en heb je ernstige klachten? Blijf dan binnen.
Daarnaast is het ventileren van je huis belangrijk. Want door koken, schoonmaken en douchen verslechtert de luchtkwaliteit in huis ook. Door te ventileren, zorg je voor gezonde lucht in huis. Houd de ventilatieroosters 24 uur per dag open. En zet minimaal een kwartier per dag de ramen aan de rustige (tuin)kant open, zeker tijdens het koken en douchen. Ventileer op dagen met smog liefst in de ochtend.’
Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Dit artikel is verschenen in LONGWIJZER 4, 2024