Smogalarm - wat te doen?
Als er hoge concentraties van ongezonde stoffen in de lucht zitten, geeft het RIVM een smogalarm af. De lucht bevat dan té veel ozon of fijnstof. Dit is nadelig voor je gezondheid, zeker als je snel klachten krijgt door luchtvervuiling. Wij geven tips hoe je het beste kunt handelen bij een smogalarm.

Wat is smog eigenlijk?
Ozon
Ozon (O3) is een gas dat onder invloed van zonlicht gevormd wordt uit andere vervuilende stoffen. Hoge concentraties ozon zien we vooral in de zomer op zonnige, windstille dagen. De hoeveelheid ozon loopt gedurende de dag op. Als er veel ozon in de lucht zit, kan dit smog vormen. Ozon kan irritatie van keel, neus en ogen, hoesten, pijn op de borst, kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaken.
Zomer- en wintersmog
Omdat de zon van invloed is op het ontstaan van ozon, komt smog gevormd door ozon vooral in de zomer voor. We noemen dit dan ook zomersmog. Ook in de winter kan smog voorkomen. Die wordt dan niet veroorzaakt door ozon, maar door hoge concentraties fijnstof in de lucht. Deze vorm van smog noemen we wintersmog.
Wat moet je doen bij een smogalarm?
Bij een smogalarm is het belangrijk dat iedereen rustig aan doet om gezondheidsklachten te voorkomen:
- Vermijd dagelijkse bezigheden en (fysieke) activiteiten buitenshuis omdat de kans groot is dat dit voor klachten zorgt. Dit advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, dan is de lucht namelijk het meest verontreinigd.
- Zorg er daarnaast voor dat de luchtkwaliteit niet nog slechter wordt, door géén houtkachel of BBQ aan te steken. Dit maakt de kans op gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving minder groot. Houtrook is nooit goed voor de luchtkwaliteit en gezondheid, zeker niet als er sprake is van smog.