Slimme tips bij stoppen met roken

Het is een van de beste dingen die je kunt doen voor jouw gezondheid. Maar dat maakt stoppen met roken helaas nog niet makkelijk. Gelukkig zijn er allerlei manieren van hulp om je een dikke steun in de rug te geven.

stop roken

1. Welke stop-methode het beste bij je past? Dat is heel persoonlijk. Je kunt er samen met je huisarts over praten aan de hand van de ‘Keuzekaart stoppen met roken’. Hierop vind je vijf methodes. De kaart staat op thuisarts.nl en is er ook met eenvoudige uitleg en illustraties. Deze is gratis te bestellen via onze webwinkel.

2. Als je met begeleiding stopt, heb je veel meer kans dat het lukt. Zeker als je er ook nicotinevervangers bij gebruikt. Of andere medicijnen die op de lichamelijke verslaving werken. Er zijn verschillende manieren van begeleiding, zoals een groepstraining met lotgenoten, ondersteuning van een stoppen-met-roken coach die persoonlijk advies op maat geeft of telefonische coaching.

3. Samen met een lotgenoot stopt het beter. Dat is de gedachte achter de app Quiddy, speciaal voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Hiermee kunnen ze (eventueel anoniem) stoppen met een andere roker die van plan is nooit meer een sigaret aan te raken. Via de app steunen en motiveren ze elkaar. De app houdt ook precies bij hoeveel dagen iemand niet gerookt heeft en hoeveel geld de stopper daarmee bespaarde.

4. Enorme trek in een sigaret? Dit gevoel duurt maar een paar minuten. Zoek afleiding om die tijd door te komen. Bel iemand op, maak een wandelingetje, denk terug aan een mooie herinnering of eet wat fruit. Daarna is het hevige verlangen meestal over.

5. Gezonder worden is al een enorme beloning. Maar je mag jezelf best nog extra verwennen als het je lukt om de sigaretten voorgoed vaarwel te zeggen. Wie een pakje van twintig sigaretten per dag rookte, houdt na het stoppen bijna € 250,- per maand extra over. Dus boek een weekendje weg, ga lekker uit eten of plan een bioscoopbezoek.

6. Op ikstopnu.nl vind je veel informatie over manieren van stoppen met roken, wat je de eerste dagen na het stoppen kunt verwachten en hoe je het volhoudt. Je kunt hier ook vragen stellen. Of bel de gratis Stoplijn: 0800-1995.

7. Hulpmiddelen om te stoppen met roken zitten vaak in het basispakket van de zorgverzekering. De kosten hiervan gaan niet af van je eigen risico. Boek wel een behandeling bij iemand die is aangesloten bij uw zorgverzekeraar. Medicijnen krijg je alleen vergoed als je ook een begeleidingsprogramma volgt.

 

 

Meer handige tips?

Ontvang nu 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en de laatste ontwikkelingen over longziekten.

LONGWIJZER magazine