SAMENWERKEN VOOR EEN GEZONDERE TOEKOMST

Op 7 juni jongstleden vond het jaarcongres van het Schone Lucht Akkoord (SLA) plaats, een belangrijk moment voor de partners en stakeholders die zich inzetten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland.

 

Schone lucht akkoord

Het SLA is een programma dat tot doel heeft de luchtkwaliteit in Nederland significant te verbeteren en daarmee de gezondheid van de bevolking te beschermen. Tijdens het congres werd een themasessie gewijd aan mobiele werktuigen en de samenhang tussen het SLA, Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB), en Kenniscentrum Infra (KCI). 

De rol van mobiele werktuigen in luchtkwaliteit

De bijdrage van mobiele werktuigen (zoals bouwmachines en aggregaten) aan negatieve gezondheidseffecten van uitstoot van Nederlandse vervuilende bronnen is 11%. Het programma SEB combineert doelen en ambities voor verduurzaming van bouwmaterieel. Dit om een aanzienlijke vermindering van de uitstoot te realiseren en daarmee een gezondere leefomgeving voor omwonenden van bouwprojecten. De rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen, marktpartijen en kennisinstellingen verenigen zo hun krachten.

Duurzaam opdrachtgeverschap

Het begint bij opdrachtgeverschap. Veelal gedreven door klimaatdoelstellingen, gaan gemeenten, zoals Amsterdam en Haarlem, verder dan traditionele aanbestedingen en creëren zij ruimte voor duurzaamheid en vernieuwing. Ze dagen bouw- en infrabedrijven uit om te innoveren en stellen hoge eisen aan bouwmaterieel om een versnelde transitie naar 'zero emissie bouwplaatsen' te realiseren. Deze ontwikkelingen dagen producenten uit om nieuwe productielijnen te ontwikkelen voor elektrisch materieel. Dit opent de deur naar meer duurzame opties. Vervolgens is het aan bouw- en infrabedrijven om de handschoen op te pakken.

Het voorbeeld van de Van Gelder Groep

Tijdens het SLA-jaarcongres liet Remco Kok, duurzaamheids- en transitiemanager bij Van Gelder Groep, zien dat er in dit opzicht veel mogelijk is als gemeenten, bedrijven en producenten samenwerken en innoveren. De Van Gelder Groep investeert in het elektrificeren van hun materieel, wat resulteert in minder uitstoot, minder geluid en minder trillingen op de werkplek. Deze innovatie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van omwonenden én de eigen medewerkers.

Een gezonde toekomst door samenwerking

Door aan het begin van de keten een norm te stellen voor gezondere lucht, worden alle betrokken partijen gestimuleerd om vanuit hun mogelijkheden bij te dragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Deze samenwerking tussen innovatieve gemeenten, gedreven bedrijven en vooruitstrevende producenten is een mooi voorbeeld van wat er kan gebeuren als we ons verenigen voor een gezondere planeet en een betere leefomgeving. Het toont aan dat de weg naar schone lucht en gezondheid binnen handbereik ligt, zolang we samenwerken, innoveren en ons inzetten voor een duurzamere toekomst.