Longaanval bij COPD
Een longaanval (exacerbatie) is een heftige en vaak nare ervaring die mensen met COPD meestal wel kennen. Bij een longaanval worden je klachten plotseling erger. De klachten zijn bij iedereen anders. Het is belangrijk dat je de signalen herkent én hier op reageert. Zo kun je zorgen dat de aanval minder ernstig is en kun je opname in het ziekenhuis voorkomen. Onderneem bij een plotselinge verergering van je klachten dus snel actie.
Herken een longaanval
Een longaanval kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Duidelijk meer hoesten dan normaal
- Duidelijk meer en taaier slijm dan normaal
- Duidelijk meer benauwdheid dan normaal
Is je COPD ernstig? Dan heb je waarschijnlijk vaker last van longaanvallen.
Hoe herken je een longaanval en wat kun je zelf doen? Bekijk deze video’s.
Wat te doen tijdens een longaanval?
- Probeer kalm te blijven en raak niet in paniek.
- Wees niet bang om hulp van je arts in te roepen. Je staat er niet alleen voor.
- Gebruik je longaanval actieplan en bekijk wat je met je arts hebt afgesproken.
- Nog geen actieplan in huis? Bel je huisarts of longarts en bespreek wat je moet doen. Het kan zijn dat je medicijnen worden aangepast of dat je langs moet komen.
De kans op een longaanval verkleinen
Een longaanval is een angstige ervaring. Een longaanval voorkomen kan niet volledig. Maar gelukkig kun je zelf wel een aantal dingen doen om de kans op een longaanval te verkleinen.
Maak gebruik van het Longaanval Actieplan
Je klachten zijn niet altijd hetzelfde. Er zijn periodes dat je je goed voelt en periodes waarin je meer last hebt. In een minder goede periode is het belangrijk dat je weet wat je zelf kunt doen. Bijvoorbeeld extra medicijnen nemen, of contact zoeken met je arts of verpleegkundige. Met het longaanval actieplan herken je op tijd schommelingen in je klachten. Controleer regelmatig met je arts of verpleegkundige of het actieplan nog bij je past.
Wetenschappelijk onderzoek
Longfonds financiert onderzoek naar het voorspellen en voorkomen van longaanvallen. Lees meer over het onderzoek van Barbro Melgert.