Oorzaken van COPD
Meestal is roken de oorzaak van COPD. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. Daardoor kunnen longziekten zich gemakkelijker ontwikkelen. Maar COPD kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma. De meeste mensen krijgen pas na hun veertigste COPD.
Hoe krijg je COPD?
COPD komt in veel gevallen door roken. Met roken of meeroken raken de longen ernstig beschadigd. Ongeveer één op de vijf mensen met COPD heeft nooit gerookt. Bij hen heeft COPD een andere oorzaak, zoals:
- Astma, longontsteking en andere longziekten
- Erfelijke ziekten
- Schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
- Luchtvervuiling, bijvoorbeeld door fijnstof
Verhoogd risico bij roken
Mensen die al een tijd gestopt zijn met roken, hebben nog steeds een verhoogd risico op COPD. Dit geldt ook voor mensen die jaren hebben meegerookt. Rook je en heb je COPD? Probeer zo snel mogelijk te stoppen. Roken maakt de klachten alleen maar erger. Het versnelt het verloop van de ziekte.
Stoppen met roken is moeilijk. Roken is zeer verslavend. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag je huisarts om je door te verwijzen. Mensen die onder begeleiding stoppen hebben zeven keer meer kans op slagen.
Longziekten
Soms is een ziekte de oorzaak van COPD. Meestal gaat het dan om longziekten waarbij de longen beschadigd raken, zoals acute bronchitis.
Erfelijke ziekte
De erfelijke ziekte alpha-1 kan COPD veroorzaken. Alpha-1 is een aangeboren ziekte, waarbij het eiwit alpha-1 niet wordt aangemaakt of niet goed werkt. Dat eiwit is nodig om de longen te beschermen. Tussen de 5000 en 10.000 mensen in Nederland hebben de ziekte. De eerste symptomen van de ziekte worden vaak al rond het dertigste levensjaar zichtbaar, of zelfs eerder.
Sinds mijn 18e rookte ik elke dag, van COPD had ik nog nooit gehoord
Astma en longontstekingen
Sommige mensen hebben zowel astma als COPD. Als astma onvoldoende behandeld wordt, kan astma overgaan in COPD. Dat geldt ook voor mensen die veel longontstekingen hebben gehad. In beide gevallen ontstaat schade aan de longen. De longen functioneren daardoor op een gegeven moment niet meer zoals het hoort.
Giftige stoffen en stofdeeltjes
Soms zijn giftige stofdeeltjes de oorzaak van COPD. Dit gebeurt vaak tijdens het werk, bijvoorbeeld bij langdurige blootstelling aan houtstof, uitlaatgassen, chemische stoffen en asbest.