Beschadigde longen repareren

De ontwikkeling van een complete mini-long zal een revolutionaire doorbraak zijn. Dit orgaan op mini-formaat wordt gekweekt uit menselijke stamcellen en bootst de functie van echte longen na. Hiermee kan ons team van internationale toponderzoekers binnenkort beslissende stappen zetten om de reparatie van beschadigd longweefsel mogelijk te maken.

Zuurstof

Mini-orgaan uit het laboratorium

In deze video vertelt Clevers over deze ontdekking, die uiteindelijk zal leiden tot de ontwikkeling van een complete mini-long:

Prof.dr. Hans Clevers ontdekte tien jaar geleden hoe je buiten het menselijk lichaam mini-orgaantjes kweekt. Inmiddels werden er onder andere al mini-darmen en mini-nieren ontwikkeld, waarmee in het laboratorium succesvol onderzoek is gedaan naar nieuwe behandelingen. Daarom vroeg Longfonds stamcelbioloog Hans Clevers een complete mini-long te ontwikkelen. Een grote uitdaging, omdat in onze longen het ingewikkelde proces van gasuitwisseling plaatsvindt. Ons leven hangt ervan af.

Stamcellen

Stamcellen zorgen ervoor dat nieuwe cellen worden aangemaakt. Clevers: ‘Het lukte ons al eerder om uit stamcellen een mini-luchtpijp en mini-bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) te kweken. Maar de longblaasjes zijn lastiger omdat ze een ingewikkelde structuur hebben en uit veel verschillende soorten cellen bestaan. In de longblaasjes wordt ingeademde zuurstof uit de lucht opgenomen in het bloed en stikstof weer teruggegeven, die we vervolgens uitademen.

Als het ons lukt om longblaasjes te kweken, kunnen we een compleet werkende long nabootsen in het lab. Dat is een belangrijke doorbraak. Clevers: ‘Bij COPD gaan longblaasjes kapot. Ze worden niet meer gerepareerd of vervangen. We denken daarom dat de stamcellen niet meer actief zijn. In een mini-long, waarin ook longblaasjes zitten, kunnen we de werking van stamcellen onderzoeken en ook bestuderen wat er nodig is om de niet meer werkende stamcellen weer ‘aan te zetten.’

Twee manieren om beschadigde longen te repareren

Er zijn straks twee soorten behandeling voor COPD mogelijk:

Waar we aan werken

Binnen ons samenwerkingsprogramma hebben we één doel: het mogelijk maken dat beschadigd longweefsel in de toekomst hersteld kan worden. Aan deze medische doorbraak werken we met toponderzoekers uit Europa en de Verenigde Staten. In 2024 hopen we met dit onderzoek zo ver te zijn, dat we studies bij mensen kunnen voorbereiden.

  • Carla Kim

    Onderzoek naar longweefselherstel stap verder

    De Amerikaanse prof.dr. Carla Kim, naast Hans Clevers de grote kracht achter het internationale onderzoeksprogramma naar longweefselherstel (mini-long), vertelt over de nieuwe fase in het onderzoek.

    Lees meer
  • Breath onderzoekers

    De deelprojecten

    Binnen het onderzoeksprogramma werken de onderzoekers aan 4 deelprojecten. Ieder project richt zich op een ander onderdeel van longweefselherstel.

    Lees meer
  • mini-long

    De mini-long

    Onder regie van Longfonds werken toponderzoekers van over de hele wereld samen om een doorbraak in onderzoek naar longweefselherstel te versnellen. Zodat we hopelijk in de toekomst longziekten als COPD kunnen genezen. Een spectaculaire uitvinding die hierbij gaat helpen is de mini-long.

    Lees meer

Met LONGFONDS | Accelerate jagen we medische doorbraken aan

In 2018 lanceerde Longfonds het internationale onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate om oplossingen voor chronische longziekten snel dichterbij te brengen. Onder regie van Longfonds werken de beste wetenschappers, artsen en longpatiënten sindsdien intensief samen om een medische doorbraak voor astma en COPD te versnellen. Dat levert nu al belangrijke inzichten en resultaten op.

Meer over LONGFONDS | Accelerate

Verstikkende cijfers

  • 600.000*

    mensen in Nederland hebben COPD (* 584.600 mensen in 2019)

  • 93

    COPD-patiënten per dag worden in het ziekenhuis opgenomen

  • 7.000*

    mensen overlijden per jaar aan COPD (* 6.740 in 2018)

  • 921

    miljoen euro geeft Nederland jaarlijks uit aan COPD zorgkosten