Mini-long
In Nederland leven zo'n 600.000 mensen met beschadigde longen door longziekten als COPD, longfibrose, BPD of Alpha-1. Zij hebben moeite met ademhalen en zijn vaak benauwd. Een oplossing is er voor hen nog niet, maar daar kan verandering in komen. Dankzij Longfonds werken onderzoekers keihard aan de ontwikkeling van de mini-long. Daardoor wordt het mogelijk om in de toekomst beschadigde longen weer gezond te maken.
Video: zo komt met de mini-long een oplossing voor mensen met beschadigde longen in zicht
Wat kun je doen met de mini-long?
Ruim tien jaar geleden ontdekte prof. dr. Hans Clevers hoe je buiten het menselijk lichaam mini-orgaantjes kunt kweken uit stamcellen. Er zijn al mini-nieren, mini-hersenen, een mini-luchtpijp, mini-bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) en veel meer organen op miniatuurformaat. Maar een complete mini-long is er nog niet. Het zal een geweldige vooruitgang zijn als het de onderzoekers lukt dit te ontwikkelen. Er zijn dan twee soorten behandelingen voor mensen met beschadigde longen mogelijk:
Hoe maak je een mini-long?
Mini-organen worden gekweekt uit stamcellen. Dat zijn een soort ‘moedercellen’ die hun leven lang nieuwe cellen aanmaken. Bijna alle cellen in ons lichaam worden regelmatig vervangen door nieuwe cellen. En stamcellen zorgen daar dus voor.
Clevers: ‘Het lukte ons al eerder om uit stamcellen een mini-luchtpijp en mini-bronchiën te kweken. Maar de longblaasjes zijn lastiger, omdat ze een ingewikkelde structuur hebben en uit veel verschillende soorten cellen bestaan. In de longblaasjes wordt ingeademde zuurstof uit de lucht opgenomen in het bloed en stikstof weer teruggegeven, die we vervolgens uitademen. Als het ons lukt om longblaasjes te kweken, kunnen we daarmee een compleet werkende long nabootsen in het lab.'
Dat is een belangrijke doorbraak. Clevers: ‘Bij COPD gaan longblaasjes kapot. Ze worden niet meer gerepareerd of vervangen. We denken daarom dat de stamcellen niet meer actief zijn. In een mini-long, waarin ook longblaasjes zitten, kunnen we de werking van stamcellen onderzoeken en ook bestuderen wat er nodig is om de niet meer werkende stamcellen weer ‘aan' te zetten.'
Wanneer is de mini-long er?
Als het de onderzoekers lukt longblaasjes te kweken, is de mini-long compleet en kan de voorbereiding voor de volgende onderzoeksfase worden gestart. Maar het labonderzoek heeft nog tijd nodig. Het streven is de volgende onderzoeksfase, de klinische studies met patiënten, binnen een paar jaar te starten.
Prof. dr. Hans Clevers bij Koffietijd
Prof. dr. Hans Clevers vertelde over het baanbrekende onderzoek naar de mini-long in het tv-programma Koffietijd. Heb jij het item gezien? Kijk het hieronder terug:
Op weg naar een doorbraak!
Longfonds zet alles op alles om ervoor te zorgen dat de mini-long er zo snel mogelijk komt. Dankzij wetenschappelijk onderzoek door toponderzoekers zijn we dichterbij dan ooit. Daarom vragen we juist nu onze achterban en onze zakelijke relaties om ons met een extra bijdrage te steunen. De grote najaarsactie van onze partner VriendenLoterij brengt ons ver! Maar we zijn er nog niet. Daarom blijft Longfonds campagne voeren voor de mini-long. We hopen dat jij ons steunt met een bijdrage. Samen voor de mini-long!