Welke medicijnen gebruik je bij astma?

Bij astma zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders vaak de basis van de behandeling. Het doel is astma stabiel (onder controle) te krijgen en houden. Deze medicijnen adem je in via de mond met een inhalator (ook wel puffer). Zo komen de medicijnen direct in je longen.

Puffer voorzetkamer icoon

Voor astma gebruiken veel mensen elke dag een puffer of pufjes. Een puffer heet officieel een inhalator en is gevuld met een medicijn. Welk medicijn er in de puffer zit, hangt af van de ernst en soort astma die je hebt. Er zijn verschillende soorten medicijnen bij astma.

Ontstekingsremmers/luchtwegbeschermers

Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Die gaan de kleine  ontstekingen in je longen tegen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van astmaklachten. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed werken. Het is belangrijk om deze medicijnen bij astma te gebruiken zoals je arts voorschrijft. Zorg dat je ze elke dag en volgens het voorschrift inhaleert, ook al heb je geen klachten. Ze beschermen de longen. Daarom worden ze ook wel luchtwegbeschermers genoemd. Soms krijg je ontstekingsremmers in tabletvorm.

Doe de astmatest

Ruim de helft van de mensen met astma heeft zijn klachten onvoldoende onder controle. Dat betekent dat als ze anders omgaan met hun ziekte, hun leven leuker kan worden. Kun jij alles met je astma?

Doe de astmatest
Stel lopend op het strand, fiets aan de hand

Luchtwegverwijders

Ben je benauwd of heb je een astma-aanval? Dan kun je een puffer met luchtwegverwijders gebruiken. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de spiertjes rondom je luchtwegen ontspannen. Zo worden je luchtwegen wijder. Luchtwegverwijders zijn een tijdelijke oplossing bij klachten. Ze genezen de ontstekingen in je longen niet.

Kortwerkende luchtwegverwijders werken binnen vijf minuten. Ze werken maximaal zes uur. Verwacht je dat je klachten krijgt, bijvoorbeeld omdat je gaat sporten? Je kunt dan vooraf een kortwerkende puffer gebruiken. Zo voorkom je benauwdheid of kun je je klachten verminderen.

De werkzame stof in de kortwerkende luchtwegverwijders zijn onder andere salbutamol, fenoterol en terbutaline.

Let op: De kortwerkende luchtwegverwijders mag je gemiddeld gezien niet meer dan twee keer per week gebruiken. Maar als je bijvoorbeeld ziek bent, mag je deze best een week wat vaker gebruiken. Daarna moet je dit wel weer afbouwen. Als je deze medicijnen vaker dan twee keer per week gebruikt heb je meer kans op bijwerkingen. Ook is het risico dat de medicijnen minder goed werken groter. Hierdoor heb je juist meer kans op een astma-aanval. Gebruik je deze medicijnen een aantal weken achter elkaar meer dan twee keer per week, neem dan contact op met je voorschrijver om te overleggen of dit de juiste behandeling voor je is.

Langwerkende luchtwegverwijders werken tenminste twaalf uur. Bespreek met je arts welke luchtwegverwijder voor jou het meest geschikt is. Gebruik luchtwegverwijders nooit vaker dan je arts voorschrijft.

Combinatiemedicijnen

Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders worden soms gecombineerd in één puffer. Deze combinatiemedicijnen zorgen voor bescherming van je longen én verwijding van je luchtwegen.

Op de juiste manier inhaleren

Dat is belangrijk. Dan komen je medicijnen op de goede plaats in je longen en hebben zij het meeste effect. Ben je benieuwd naar handige tips, betrouwbare informatie, duidelijke gebruiksaanwijzingen en handige video’s? 

Ga naar inhalatorgebruik.nl

Bijwerkingen

De ontstekingsremmers en luchtwegverwijders bij astma geven bij goed gebruik nauwelijks bijwerkingen. Dit komt onder andere omdat je ze inhaleert met een puffer. Het is belangrijk dat je een puffer op de juiste manier gebruikt. Helaas gaat er bij 70 procent iets mis in het gebruik van de inhalatoren. Denk aan het niet volledig uitademen naast het mondstuk of de adem niet lang genoeg vasthouden. Het juiste gebruik verschilt per puffer, lees hierover op inhalatorgebruik.nl. En kijk voor meer praktische tips en adviezen ons webinar 'goed gebruik inhalatiemedicijnen' terug. 

Bij juist gebruik van je puffer, komen de medicijnen meteen in je longen en bijna niet in de rest van je lichaam. Heb je toch last van bijwerkingen of merk je weinig resultaat? Overleg dan met je arts. Mogelijk passen andere medicijnen beter bij jou of heb je er baat bij om samen het inhaleren te oefenen. Want goed inhaleren is een vaardigheid die je moet leren en onderhouden. Door onbewuste fouten kunnen bijwerkingen ontstaan en kan de medicatie mogelijk niet meer goed werken.

Meldpunt longzorg

Ervaar je problemen in de zorg voor je longen? Zoals met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, het verkrijgen van voorgeschreven medicijnen of het gebruik van zuurstof? Ben je niet tevreden over je behandeling? Geef dit door bij ons meldpunt. Met jouw melding kunnen wij de zorg voor mensen met longziekten verbeteren.

Geef jouw melding door

Andere medicijnen

Omdat je astma hebt, krijg je elk jaar een oproep voor de griepprik. Daarnaast kan jouw arts je medicijnen voorschrijven voor verschillende allergieën, zoals huisstofmijt, hooikoorts of huisdieren. Als je klachten erger worden, kan je arts je soms tijdelijk antibiotica of ontstekingsremmers (vaak in pilvorm) geven. Dit heet een ‘stootkuur’. Dit wordt pas gegeven als de andere behandelingen niet genoeg helpen.

Bij ernstig astma schrijft de longarts soms ‘biologicals’ voor. Dat zijn medicijnen waar eiwitten in zitten die een bepaalde stap in het onstekingsproces stoppen. Of biologicals in jouw situatie kunnen helpen, bespreekt je arts met zorgprofessionals van een kennis- of behandelcentrum voor ernstig astma. Lees hier meer over de behandeling met biologicals.

Tip

  • Kijk elk jaar naar je zorgverzekering als het gaat om de inkoop en vergoeding van medicijnen.
Een jongetje inhaleert medicijnen met een puffer met voorzetkamer

Jaarlijkse inhalatiecheck

Voor het inhaleren van longmedicijnen zijn vaak wel tien handelingen nodig. Al inhaleer je elke dag, er kan soms een foutje insluipen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het medicijn minder goed werkt. Het is dus belangrijk je medicijnen op de goede manier te inhaleren. Daarom is het advies: doe elk jaar een inhalatiecheck! Zo haal je het beste uit je medicijnen.

Wil je een inhalatiecheck doen? Dit kan bij je zorgverlener, maar ook bij je apotheek.

Houd klachten stabiel: het Astma Actieplan

Het persoonlijk Astma Actieplan helpt je beslissen wanneer en wat je kunt doen als je astmaklachten erger worden. Je vult het samen met je zorgverlener in.

Bestel hier het Astma Actieplan
Het Astma Actieplan helpt mensen hun klachten stabiel te houden