Wereldwijde steun voor rookvrije plekken

Er is wereldwijde steun voor het rookvrij maken van plekken waar kinderen komen, zoals speeltuinen en auto's met kinderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC en de universiteit van Edinburgh. Onderzoeker en kinderarts Jasper Been: "Nederland is klaar voor nieuw rookvrij beleid."

kind met rookvrije vlaggetjes

Een verbod op roken in de auto met een kind erbij? Wereldwijd vindt 86 procent van de mensen dit een goed idee. De steun voor een rookvrije speeltuin en rookvrij schoolplein ligt op respectievelijk 80 en 76 procent.

De getallen komen uit een analyse van gezondheidswetenschapper Nienke Boderie van het Erasmus MC. Ze bundelde meer dan 100 studies naar de steun voor uitbreiding van het beleid voor rookvrije zones. Denk bijvoorbeeld aan rookvrije auto's, appartementencomplexen, parken, stranden, straten of bushaltes. In totaal analyseerden Boderie en haar collega's de gegevens van bijna 900.000 mensen uit 33 landen.

Breed draagvlak

Er is breed draagvlak voor uitbreiding van het rookvrije beleid. Voor alle ondervraagde plekken was de steun meer dan 50 procent, uitgezonderd privé-buitenruimtes zoals de tuin en het balkon. De steun is met name groot om plekken rookvrij te maken waar kinderen vaak worden blootgesteld aan tabaksrook, zoals in de auto (86 procent), op het schoolplein (76 procent) en in de speeltuin (80 procent). De steun was groter onder niet-rokers en ex-rokers dan onder rokers.



Rookvrije speeltuin

De steun onder alleen Nederlanders ligt nog hoger, zo blijkt uit onderzoek. ‘Meer dan 90 procent van de Nederlanders is voorstander van een rookvrije speeltuin en auto als er een kind in zit. Voor bijvoorbeeld dierentuinen en pretparken is dat rond 80 procent', vertelt hoofdonderzoeker en kinderarts-neonatoloog Jasper Been van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Rookverbod in auto's met kinderen

Volgens Been laten deze metingen uit het onderzoek zien dat Nederland klaar is voor nieuw rookvrij beleid. ‘Eigenlijk lopen we in Nederland achter. In 18 Europese landen mag je al niet meer roken in de auto met een kind erbij.’ Been ziet dat de invoering van rookvrijbeleid werkt. ‘Het rookverbod in de auto met kinderen leidde in andere landen tot een derde minder blootstelling aan rook bij kinderen. Dit ondanks uitdagingen in de handhaving.’



Eerder lieten Been en collega's al zien dat rookvrij beleid in publieke binnenruimtes leidt tot minder vroeggeboorte en minder ziekenhuisopnames van kinderen voor astma-aanvallen en luchtweginfecties. De grootste risicofactor voor een IC opname bij kinderen met een astma-aanval is sigarettenrook, blijkt uit eerder onderzoek.

Kinderen beschermen

Rookvrije ruimtes beschermen niet alleen tegen meeroken, maar ze helpen ook om roken te ontmoedigen, benadrukt Been. ‘Hoe minder kinderen roken zien, hoe minder normaal ze het vinden.’

‘Er is dus ruimte én noodzaak voor beleidsmakers om de volgende stap te zetten en kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabaksrook. Voor de gezondheid van kinderen en volwassenen is elke omgeving die we rookvrij maken meegenomen', besluit Been.

Rookvrije Generatie

Longfonds, Hartstichting en KWF (Gezondheidsfondsen voor Rookvrij) zijn samen initiatiefnemers van de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie. Rookvrij opgroeien willen we vanzelfsprekend maken.



KWF-directeur Carla van Gils, voorzitter Gezondheidsfondsen voor Rookvrij: ‘We vinden het fantastisch dat zoveel mensen, net als wij, kinderen niet in aanraking willen laten komen met roken. We hebben al mooie stappen gemaakt met vele rookvrije kind-omgevingen, maar om een Rookvrije Generatie te bereiken willen we dat op meer plekken waar kinderen komen een rookverbod geldt, onder andere bij attractieparken, dierentuinen en buitenterreinen bij musea. Ook voor de ingangen van deze locaties moet een rookverbod gelden, want zien roken doet roken.’