Wereldmilieudag: aandacht voor plastic afval in je longen

Vandaag is het voor de 50e keer Wereldmilieudag. Deze dag wordt jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd met als doel om stil te staan bij ons milieu. Het thema van dit jaar is oplossingen tegen plastic vervuiling. Een belangrijk thema want microplastics komen in toenemende mate voor in het milieu, en komen via de lucht in onze longen terecht. Reden tot zorg voor Longfonds.

Illustratie vis met microplastics

Microplastics 

Hoe zit het precies? Plastic afval komt in het milieu terecht en breekt daar af tot kleine deeltjes, de zogenaamde microplastics. Het is een vorm van (ultra)fijnstof. Microplastics zitten in voedsel, drinkwater en in de lucht die we inademen. De hoeveelheid microplastics in onze leefomgeving neemt toe, en dus ook de kans dat deze kleine deeltjes in ons lichaam terecht komen.

Onderzoek

Sinds 2019 wordt er in Nederland onderzoek gedaan naar de relatie tussen microplastics en gezondheid (met subsidie van ZonMw). De resultaten van de eerste onderzoeken in het laboratorium roepen bezorgdheid op bij Longfonds. Deze resultaten laten namelijk zien dat microplastics in verschillende organen terecht kunnen komen, waaronder de longen. Hier kunnen ze het functioneren van de cellen verstoren en soms treden ook ontstekingsreacties op.  In welke mate dit schadelijk is voor de (long)gezondheid moet nader onderzoek nog uitwijzen. 

Relatie luchtkwaliteit en milieu 

Longfonds wil longziekten de wereld uit helpen en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. Daarnaast willen we longziektes zoals astma en COPD voorkomen. Daarom hopen wij dat er snel duidelijkheid komt over de potentiële gevolgen van microplastics voor de gezondheid van de longen.  

Bas Holverda

‘Het is enorm belangrijk om meer inzicht te krijgen in de gezondheidsgevolgen van het inademen van microplastics. En ook hoe we blootstelling aan plastic deeltjes kunnen verkleinen.’

Dr. Bas Holverda, Research Manager Longfonds

Integrale benadering  

Uitstoot van fijnstof, ultrafijnstof en stikstof – door onder andere industrie, landbouw, en verkeer – veroorzaakt gezondheidsschade. Daarnaast is deze uitstoot ook een belangrijk thema bij het tegengaan van milieuvervuiling en klimaatverandering. Het aanpakken van milieuvervuiling en klimaatverandering leidt dus tot het verbeteren van de volksgezondheid. Daarom pleit Longfonds er bij de overheid regelmatig voor om deze onderwerpen meer met elkaar te verbinden en integraal te benaderen. Zie bijvoorbeeld onze position paper ‘Herziening Luchtkwaliteit’ en ons manifest ‘Zet gezondheid op 1!’.  

Foto kind kijkend naar industrieen

Wat kun je zelf doen? 

De overheid moet wat ons betreft ambitieuze maatregelen nemen om zowel lucht- als milieuvervuiling tegen te gaan. Tegelijkertijd kunnen wij daar zelf als organisatie en ook op individuele basis ons steentje aan bijdragen. Wist je dat Nederlanders per persoon gemiddeld zo’n 500 kilo afval – waaronder veel plastic – per jaar produceren? Dat is echt te veel. Bij Longfonds gebruiken we zo min mogelijk plastic, zo hebben we geen plastic of kartonnen bekers in huis. Ook gebruiken we zo veel mogelijk herbruikbare verpakkingen. Uiteraard scheiden we ons afval, zodat er zo veel mogelijk gerecycled kan worden. We hopen dat jij ook bij wil dragen aan een beter milieu met minder microplastics. Fijne Wereldmilieudag! 

Meer weten?

Op de website van ZonMw is uitgebreide informatie over microplastics te vinden en informatie over de nieuwe onderzoeksronde naar de risico’s van (o.a.) microplastics voor de volksgezondheid.