Waarom kinderen vaker astma krijgen na antibiotica op jonge leeftijd

Onderzoek laat zien dat antibiotica bij jonge kinderen astma kan veroorzaken door het verstoren van darmbacteriën. Misschien kan een voedingssupplement helpen.

teddybeer

De bacteriën in onze darmen, ook wel het darmmicrobioom genoemd, zijn belangrijk voor onze gezondheid. Antibiotica kunnen deze bacteriën verstoren, blijkt uit onderzoek van de Monash University in Melbourne.

Belangrijk molecuul IPA

De eerste levensjaren zijn belangrijk voor het ontwikkelen van een sterk darmmicrobioom, zegt professor Marsland. Dit is ook belangrijk voor gezonde longen. Een molecuul genaamd IPA, gemaakt door darmbacteriën, helpt bij de ontwikkelingen van de longcellen. Het molecuul biedt bescherming tegen astma.

Marsland en zijn team hebben ontdekt dat antibiotica de bacteriën die IPA maken uitputten. Hierdoor ontstaat er een tekort aan het IPA-molecuul. Dit maakt kinderen vatbaarder voor luchtwegontstekingen en kan later astma veroorzaken. Hierdoor zijn jonge kinderen die een antibioticabehandeling krijgen vatbaarder voor allergische luchtwegontstekingen. Later in hun leven kan dit tot astma leiden. 

Behandeling in onderzoek

Het team van Marsland onderzoekt nu of IPA als supplement gegeven kan worden aan jonge kinderen die antibiotica krijgen. In muizen heeft dit al positieve resultaten laten zien. Als jonge muizen antibiotica krijgen, zijn ze langer vatbaar voor allergieën. Maar als hun dieet aangevuld wordt met IPA, genezen ze van deze allergieën. 

Het onderzoek van professor Ben Marsland en zijn team is 15 juli 2024 gepubliceerd in het tijdschrift Immunity. Lees de publicatie

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Emran, voorkom astma bij kinderen