Veel medicijnwissels en onvoldoende voorlichting
Ruim een jaar geleden maakten we afspraken om het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen tegen te gaan. Helaas merken we dat het ongewenst wisselen nog steeds veel te veel voorkomt. En dat de voorlichting hierover, maar ook de jaarlijkse inhalatiecheck er vaak bij inschiet.
Stand van zaken medicijnwissel
Uit een vragenlijst die wij begin september 2024 hebben uitgezet onder 1.658 mensen met een longziekte, komt een zorgelijk beeld naar voren. Maar liefst 59% van de deelnemers heeft in 2024 te maken gehad met een medicijnwissel. Een deel is toe te schrijven aan medicijntekorten (44%), maar ruim een kwart van de mensen die gewisseld is (28%) geeft aan dat dit komt doordat hun medicijn niet meer werd vergoed. 18% geeft aan geen reden te hebben gekregen voor hun medicijnwissel.
Meer longklachten
Mensen met een longziekte die te maken hebben met een ongewenste medicijnwissel ondervinden gezondheidsproblemen hierdoor. Deelnemers aan de vragenlijst geven aan dat zij door een medicijnwissel meer klachten ervaren: ze zijn extra benauwd en kortademig (39%), moeten overmatig hoesten (28%) en hebben minder energie (25%). Dit beeld komt overeen met de meldingen die wij hierover ontvangen bij ons meldpunt.
Voorlichting en inhalatiechecks onvoldoende
Daarnaast zien wij dat de voorlichting over de medicijnwissel tekortschiet. 69% van de deelnemers geeft aan slechte tot matige voorlichting te hebben gehad over de wissel. En een meerderheid (51%) zegt geen uitleg te hebben gekregen over het nieuwe medicijn. Terwijl het juiste gebruik van inhalatiemedicatie van zo’n groot belang is. Wanneer iemand met een longziekte niet goed inhaleert, zijn de medicijnen niet optimaal effectief wat kan leiden tot extra klachten en een verslechtering van de ziekte.
Bij het juiste gebruik van inhalatiemedicatie hoort ook een jaarlijkse inhalatiecheck, zoals vastgelegd in het addendum. Dit gebeurt helaas veel te weinig. 66% van de deelnemers geeft aan het afgelopen jaar geen herhaalinstructie te hebben gekregen voor het gebruik van hun inhalatiemedicijnen.
Wat doet Longfonds hieraan?
Longfonds vindt het verontrustend dat mensen met een longziekte zo vaak worden geconfronteerd met een ongewenste medicijnwissel en hierdoor gezondheidsproblemen krijgen. Wij vinden dat dit beter kan en moet! We gaan daarom binnenkort in gesprek met de betrokken organisaties van apothekers, zorgverzekeraars en artsen over het beter naleven van de gemaakte afspraken.
Welke stappen kun je zelf zetten?
Heb je te maken met een ongewenste medicijnwissel? Dit kun je zelf doen.
- Ga het gesprek hierover aan met de apotheker en vraag hem naar de reden van de wissel. Als het niet om een tekort gaat wijs hem/haar op de afspraken die zijn gemaakt: www.longfonds.nl/medicijnwissel .
- Ervaar je negatieve gevolgen van een nieuw medicijn en wil je absoluut niet wisselen? Overleg dan met je huisarts of longarts. Als de arts besluit dat er sprake is van een medische noodzaak (M.N.), dan schrijft hij dit op het recept en mag er niet worden gewisseld.
- Als er toch wisselingen nodig zijn, dan moet dit gebeuren met goede begeleiding. De arts en/of apotheker moet je duidelijke voorlichting geven over het gebruik van het nieuwe inhalatiemedicijn. Denk aan een instructiefilmpje, een mondelinge en schriftelijke uitleg of demonstratie van een nieuwe puffer. Krijg je deze voorlichting niet? Vraag er dan zelf om bij je arts en/of apotheker.
- Om je medicijn goed te blijven gebruiken, hoort iedere patiënt minimaal een keer per jaar een herhaalinstructie en inhalatiecontrole te krijgen. Krijg je deze niet aangeboden? Vraag er dan zelf om bij je arts en/of apotheker.
Tip: je kunt op ieder gewenst moment de website www.inhalatorgebruik.nl raadplegen voor het juiste gebruik van jouw inhalatiemedicijn.
Mocht je er niet uitkomen, dan kun je je probleem melden bij het Meldpunt van Longfonds: www.longfonds.nl/meldpunt. Hoe meer meldingen we ontvangen, hoe beter wij de belangen van patiënten kunnen behartigen.