Klachten bij inhalator van Viatris
Hoestbuien, benauwdheid en soms zelfs longfuncties die achteruit gaan. Bijwerkingencentrum Lareb kreeg in korte tijd vele meldingen van mensen met astma na een overstap van Foster op het inhalatiemedicijn van Viatris. Ook Longfonds kreeg diverse meldingen over deze medicijnwissel.
Het gebeurt regelmatig dat mensen met astma die wisselen van inhalatiemedicijn hier last van hebben. Ze zijn benauwder en voelen zich zieker. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed reageren op een bepaalde stof in het nieuwe medicijn. Zo ook bij de inhalator van Viatris, die bij veel mensen hoest- en benauwdheidsklachten veroorzaakt. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van deze klachten.
Directeur Károly Illy hierover: ‘het gaat erom dat je een medicijn krijgt dat werkt. En een medicijn dat onaangename bijwerkingen heeft, moet natuurlijk vervangen worden. Je moet dan gewoon weer terug kunnen naar je oude vertrouwde medicijn, waarbij je die bijwerkingen niet had.’
Afspraken
In september 2023 bereikte Longfonds een akkoord met artsen, apothekers en zorgverzekeraars over het verantwoord wisselen van inhalatiemedicijnen. De gemaakte afspraken moeten er voor zorgen dat mensen met een longziekte niet onnodig geconfronteerd worden met een ongewenste wissel van medicijnen. De afspraken in het kort: ‘zorgverzekeraars en apothekers mogen maximaal één keer in de vier jaar wisselen van inhalatiemedicijnen bij patiënten. En als er tóch wisselingen plaats moeten vinden, bijvoorbeeld bij een tekort van een medicijn, dan moeten patiënten hierin goed worden begeleid.’
Helaas worden deze afspraken nog onvoldoende toegepast in de praktijk door zorgverzekeraars, apothekers en artsen/voorschrijvers. Wij ontvangen nog steeds meldingen van mensen met met een longziekte die hun vertrouwde medicijn niet meekrijgen aan de balie van de apotheek. Zoals de overstap die mensen met een longziekte moeten maken van Foster naar Viatris.
Oproep
Wij doen daarom een oproep aan zorgverzekeraars en apothekers: houd je aan de afspraken zoals we deze met elkaar hebben vastgelegd. Om te voorkomen dat mensen met een longziekte zieker worden door de bijwerkingen van een nieuw medicijn. Of omdat ze stoppen met hun medicatie vanwege de extra klachten. Dit willen we absoluut voorkomen en juist daarom is het zo belangrijk dat we met elkaar de gemaakte afspraken naleven.
Wat kun je zelf doen?
Longfonds adviseert iedereen die hier tegenaan loopt, in gesprek te gaan met zijn arts en/of apotheker. Je kunt hen wijzen op de afspraken die gemaakt zijn en om je oude medicijn vragen. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je je probleem melden bij het Meldpunt van Longfonds.
Bijwerkingen van medicijnen kun je melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Lareb heeft de meldingen die zij heeft ontvangen over Viatris voorgelegd aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), die dit momenteel onderzoekt.