Tekort longmedicijnen zorgelijke situatie

Het medicijntekort in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. Dit geldt ook voor sommige longmedicijnen. Op dit moment is een aantal verneveloplossingen en onstekingsremmers niet beschikbaar. Dit zijn belangrijke medicijnen die mensen met een longziekte nodig hebben. Zonder deze medicijnen krijgen zij extra klachten en kunnen zij in het ziekenhuis belanden. Een zorgelijke situatie.

Medicijn verpakking

Yvonne Hemmes heeft ernstig astma en vertelde bij OP1 over wat het tekort van haar longmedicijn voor haar betekent: 'Ik hou mijn hart vast want ik kan niet zomaar overstappen op een ander medicijn omdat ik veel allergieën heb. Mijn medicijn zorgt ervoor dat ik minder ontstekingen krijg. Als ik mijn medicijn niet neem, heb ik last van ernstige benauwdheid. Ik hoop iedere dag op een telefoontje dat mijn medicijn er weer is.' (bekijk de uitzending hier terug vanaf minuut 30.25)

Longfonds krijgt steeds meer meldingen van mensen die hun vertrouwde longmedicijnen niet meekrijgen aan de balie van de apotheek. Wij vinden dit zorgwekkend. Het mag niet zo zijn dat mensen met een longziekte de dupe worden van tekorten aan geneesmiddelen. Zij ondervinden ernstige gezondheidsproblemen en raken de regie en stabiliteit over hun longziekte kwijt zonder hun noodzakelijke medicatie.

Longverpleegkundige Stephanie onderschrijft dit: ‘Ik spreek nu patiënten die herstellende zijn van corona/griepvirussen of een longaanval die letterlijk bang zijn om door medicijntekorten in het ziekenhuis te belanden.’

Het overzetten naar alternatieve medicijnen kan net als bij Yvonne problemen met zich meebrengen. Het gebeurt regelmatig dat patiënten hier last van hebben. Ze zijn benauwder en voelen zich zieker. Ook voelen ze zich onzekerder en weten ze niet altijd hoe ze het nieuwe medicijn moeten gebruiken.

Aanpak medicijntekorten

Longfonds doet een oproep aan de minister om de medicijntekorten in Nederland en de gevolgen voor patiënten zoveel mogelijk te beperken. En ervoor te zorgen dat er van medicijnen een veilige voorraad wordt aangelegd. Kortom, er is meer actie nodig om langdurige en terugkerende medicijntekorten te ondervangen.

Wat kun je zelf doen?

Loop je tegen problemen aan bij het verkrijgen van je longmedicijnen? Overleg dan met je arts en/of apotheker over mogelijke alternatieven. 

Meld je probleem ook bij het Meldpunt van Longfonds. Hoe meer meldingen we ontvangen, hoe beter wij de belangen van patiënten kunnen behartigen. 

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose