Ruimere fysiovergoeding voor mensen met COPD

Vanaf 1 januari 2025 krijgen mensen met COPD alle fysiotherapie- en oefentherapiebehandelingen vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit is goed nieuws, want tot nu toe hing het aantal vergoede behandelingen af van de ernst van de COPD. Daardoor kreeg niet iedereen de zorg die ze nodig hadden.

Fysio COPD

De minister van VWS heeft nu op advies van het Zorginstituut besloten deze limiet op te heffen.  

Longfonds is blij met deze beslissing. Wij hebben ons in gesprekken met het Zorginstituut altijd ingezet voor meer passende zorg. Longfonds directeur Károly Illy hierover: ‘Fysiotherapie heeft een positief effect op de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met COPD. Het helpt hen om hun klachten te verminderen, conditie stabieler houden en hiermee longaanvallen te voorkomen. Wij vinden het daarom belangrijk dat zij de juiste fysiotherapeutische begeleiding krijgen, op het juiste moment en op de juiste manier. Deze beslissing draagt daaraan bij.’ 

Ook voor mensen met een andere longziekte, zoals astma, zijn er aanwijzingen dat fysiotherapie bijdraagt aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven. We houden de ontwikkelingen op dit gebied bij, samen met onze partners.

Wat verandert er?

Mensen met COPD stadium Gold 2 of hoger krijgen vanaf 1 januari 2025 alle fysiotherapie- en oefentherapiebehandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. De zorgverlener bepaalt samen met de patiënt hoeveel behandelingen er nodig zijn. Dit doet de zorgverlener op basis van de richtlijn voor fysiotherapie COPD.  

Wil jij weten wat deze verandering voor jou betekent? Neem dan contact op met je zorgverlener of zorgverzekeraar.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine