Onderzoek: koken op gas nog veel ongezonder dan gedacht
Het is al langer bekend dat koken op gas slecht is voor de luchtkwaliteit in huis en daarmee ook voor je gezondheid. Nu is voor het eerst aangetoond dat mensen door schadelijke stoffen van gasfornuizen minder lang leven. In Nederland gaat het elk jaar om zo'n 1.300 mensen die vroegtijdig overlijden.
Gezondheidsrisico'sĀ
Deze week blijkt uit een grootschalige overzichtsstudie van de Spaanse Jaume I-universiteit dat er in Europa elk jaar opnieuw bijna 40.000 mensen vroegtijdig overlijden door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het koken op gas. In Nederland overlijden elk jaar ongeveer 1.300 mensen vroegtijdig door koken op gas.
Door de verbranding van gas komt stikstofdioxide vrij dat vervolgens in je longen terechtkomt. Ook vormt zich tijdens het koken fijnstof dat de lucht ongezond maakt. De hoofdonderzoeker geeft in een interview met de NOS aan dat mensen in Europa gemiddeld bijna twee jaar korter leven als ze een gasfornuis gebruiken.
Bovendien bevestigt deze studie opnieuw dat koken op gas het risico op astma vergroot. In Nederland blijken zo'n 80.000 mensen astma te hebben gekregen door het gebruik van een gasfornuis.
Open vuur zonder afvoer
In ons land kookt ongeveer 60% van de huishoudens op gas. Ter vergelijking: in landen als Duitsland en Denemarken kookt bijna iedereen elektrisch. "Eigenlijk is het heel raar dat mensen nog op gas koken, want het is gewoon open vuur zonder afvoer. Je gaat ook niet een barbecue binnen zetten, met koken doen we dat wel omdat we het gewend zijn", vertelde TNO-onderzoeker Piet Jacobs in het NOS Radio 1 Journaal.
Tips voor gezond kokenĀ
Op lange termijn kunnen we wellicht allemaal van het gas af. Voor nu geven we je graag tips wat je kunt doen om de uitstoot van ongezonde stoffen in de lucht door koken op gas te verminderen. Een goede afzuigkap en het plaatsen van je pannen op de juiste plek helpen. En er zijn meer dingen waarop je kunt letten.