ModderDag 2023: een duik in de modder versterkt de weerstand!
Vandaag vieren we in Nederland voor de elfde keer ModderDag. Sinds de oprichting van de 'International Mud Day in 2009' is het doel kinderen positieve natuurervaringen te geven. Overal ter wereld worden activiteiten georganiseerd die kinderen de ruimte geven om dicht bij huis in de modder te spelen. Wist je dat spelen in de modder heel gezond is?
Spelen in de modder
Op ModderDag wordt er geen enkele vlek geschuwd. Kinderen en volwassenen trekken hun oude kleren aan en springen met beide voeten in de modder. Dit is niet alleen leuk, maar ook heel gezond. Een goed getraind immuunsysteem – bijvoorbeeld door buiten te spelen in de modder en vies te worden – maakt de longen van kinderen namelijk veerkrachtig. Dat geeft chronische aandoeningen zoals astma minder kans.
Immuunsysteem trainen
Het trainen van het immuunsysteem is cruciaal. Onderzoek toont aan dat buitenspelen en lekker vies worden in de eerste 1.000 dagen heel belangrijk is. Als jonge kinderen met modder spelen, worden ze blootgesteld aan verschillende (doorgaans onschuldige) micro-organismen. Dit werkt beschermend, doordat je daarmee het 'blanco' immuunsysteem waarmee een baby ter wereld komt traint om goed te reageren op bedreigingen.
Een ongetraind immuunsysteem kan de ontwikkeling van gezonde longen in de weg staan. Een getraind immuunsysteem maakt de jonge longen weerbaar en beter in staat infecties te bestrijden, draagt bij aan een kleinere kans op latere 'overdreven reacties' op onschuldige prikkels, en kan astma voorkomen. In aanraking komen met veel verschillende stoffen, leidt tot een sterk afweersysteem. Daarmee neemt de kans op allergieën, ernstige virale luchtweginfecties en astma af.
Lekker vies worden
Naar buiten gaan en vies worden is steeds minder gebruikelijk. Tegenwoordig spelen kinderen veel minder vaak buiten dan hun ouders en grootouders. Dit komt onder meer door verstedelijking, maar angst om vies te worden lijkt een grotere rol te spelen dan de (on)beschikbaarheid van natuur. Doordat kinderen veel minder in contact komen met natuur ontwikkelt zich een soort 'smetvrees'.
Grenzen en risico's
De neiging van ouders is spelen ‘zo veilig mogelijk’ te maken, terwijl uitdagingen aangaan in de natuur (zoals glibberige modder) juist heel gunstig is. Bovendien stimuleert buitenspelen sociale vaardigheden en maakt het kinderen fysiek en mentaal sterker. Zo leren zij bijvoorbeeld hun grenzen kennen en risico's inschatten. Onderzoekers adviseren daarom ‘zo veilig als nodig' te spelen. ModderDag biedt hier een uitgelezen kans voor.
Dus ga met je kinderen naar buiten, duik de modder in en versterk hun immuunsysteem op een natuurlijke manier! Na afloop lekker schrobben met warm water en zeep zorgt dat iedereen na een geweldige dag vol modderplezier weer fris en schoon is.
Hoe doe je mee?
Diverse scholen, kinderdagverblijven en bso's organiseren activiteiten op ModderDag. Check of je daarbij aan kunt sluiten. Je kunt natuurlijk ook zelf met je kind(eren) de modder opzoeken. Ga met een emmer en schep op pad en maak een moddertaart, modderkasteel of andere moddercreatie. Of past moddertikkertje, moddervoetbal of een modderglijbaan beter bij jouw kroost? Gebruik je fantasie en geniet met je kinderen van deze bijzondere, modderige dag!
Dieper duiken
Wil je meer weten over de werking van het immuunsysteem en hoe je dat kunt trainen voor gezonde longen? Hoogleraar Hermelijn Smits (immunoloog en bioloog) doet er veel onderzoek naar. Kijk bijvoorbeeld het webinar terug waarin Hermelijn uitleg geeft over het immuunsysteem, of lees meer over hoe belangrijk de omgeving is waarin kinderen opgroeien bij het voorkomen van astma.