Mensen met geldzorgen hebben meer last van hun longziekte

Uit de Nivel Longmonitor 2024 blijkt dat mensen met COPD of astma meer last van hun ziekte en een lagere kwaliteit van leven hebben als zij geldzorgen hebben en als zij afhankelijk zijn van een ziekte-uitkering. Bewoners van sociale huurwoningen hebben daarnaast soms ook nog problemen met de kwaliteit van de lucht in hun huis.

Geldzorgen

Hogere ziektelast bij mensen met een uitkering en geldzorgen

Mensen die schulden moeten maken of hun spaarmiddelen moeten aanspreken hebben meer last van hun ziekte dan degenen die net rondkomen of geld overhouden. Dat geldt zowel voor mensen met COPD als mensen met astma.  

Voor mensen met astma is de ziektelast ook duidelijk hoger bij degenen die een ziekte-uitkering hebben dan bij degenen met betaald werk of die met pensioen zijn. Dit verband werd bij mensen met COPD niet gevonden omdat de meerderheid van deze groep ouder is en al met pensioen.

Kwaliteit van leven lager bij uitkering en geldzorgen

Naast een hogere ziektelast, ervaren mensen met COPD of astma die afhankelijk zijn van een ziekte-uitkering hebben ook een lagere kwaliteit van leven. Zij hebben vaker moeite met dagelijkse activiteiten en mobiliteit, en kampen vaker met pijn of ongemak. Voor mensen met COPD is de kwaliteit van leven lager wanneer zij hun spaarmiddelen moeten aanspreken of schulden moeten maken. Bij mensen met astma is dit verschil niet te zien.  

'Ons onderzoek laat duidelijk sociaaleconomische verschillen zien in de ziektelast en kwaliteit van leven van mensen met COPD en astma. Het is belangrijk om met deze verschillen rekening te houden in beleid en zorg.'
Annette Scherpenzeel, Nivel

Meer luchtkwaliteitproblemen in sociale huurwoningen

Mensen met COPD of astma die in een sociale huurwoning wonen, ervaren meer problemen met de luchtkwaliteit in hun woning dan degenen die in een koopwoning wonen. Ze rapporteren vaker last te hebben van schimmelvorming, tocht en vocht in huis.

'Voor mensen met kwetsbare longen zijn geldproblemen en slechte woonomstandigheden extra zwaar. Het is belangrijk dat woningcorporaties en gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat deze mensen niet in ongezonde lucht moeten leven, zoals in huurhuizen met schimmel.' 
Károly Illy, directeur Longfonds

Over het onderzoek

De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld van februari tot april 2024. De vragenlijst is in totaal door ruim 907 mensen helemaal ingevuld, 284 mensen met COPD, 488 mensen met astma en 135 met zeldzame longziekten. Daarvan waren in totaal 754 mensen lid van het panel en 154 lid van patiëntenverenigingen voor zeldzame longziekten die geen deel uitmaken van de monitor maar wel eenmalig de vragenlijst invulden. 

De Nivel Longmonitor wordt jaarlijks financieel mogelijk gemaakt door Longfonds. Meer lezen over het onderzoek van Nivel? Bekijk de factsheet.

Een uitgebreider verslag van het hele onderzoek van de Nivel Longmonitor 2024 naar mensen met COPD, astma én zeldzame longziekten volgt in november.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine