Longmodel in 3D biedt nieuwe inzichten

Topwetenschappers in het in het internationale samenwerkingsverband voor longweefselherstel werken samen aan de ontwikkeling van een mini-long. De onderzoekers slagen er voortdurend in om ontbrekende stukjes toe te voegen aan de puzzel die uiteindelijk zal leiden tot een oplossing voor mensen met COPD.

Paolo De Coppi

Eén van die toponderzoekers is chirurg Paolo De Coppi. Hij werkt vanuit Londen aan de transplantatie van stamcellen. Zijn streven is om gekweekt weefsel van lichaamseigen cellen te kunnen ontwikkelen. Dit weefsel kan dan getransplanteerd worden: als een soort pleister wordt een nieuw stukje weefsel over een beschadigd stukje orgaan gelegd. Weefsel dat gemaakt is van lichaamseigen cellen heeft twee voordelen: het maakt ons minder afhankelijk van orgaandonatie en het levert minder kans op afstoting op, omdat het afweersysteem de eigen cellen herkent.

De 3D laboratorium-long

Het team van Paolo De Coppi maakt grote stappen in het bestuderen van de longen. Zo is het hen gelukt om een 3D laboratorium-long te maken. Hierbij is gebruik gemaakt van de long van een rat als een soort skelet. Op dat skelet zijn menselijke stamcellen aangebracht die zich hierop hebben verspreid. Om te onderzoeken hoe het longmodel reageert op infecties, hebben onderzoekers het model blootgesteld aan virussen. Vervolgens hebben ze er witte bloedcellen op aangebracht om te bestuderen wat er gebeurt. Ook hebben ze getest hoe het longmodel reageerde op remdesivir: een geneesmiddel dat tegen veel virussen werkt. En met succes: net als in een echte long deed het middel ook zijn werk in het 3D longmodel.

 

Verder onderzoek

De laboratorium-long functioneert dus als een echte long. Dat maakt het een krachtig instrument voor verder onderzoek naar de werking en de behandeling van luchtwegaandoeningen. Dit is een belangrijke uitkomst. Longinfecties behoren tot één van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Voor mensen met COPD is de ontwikkeling van deze 3D laboratorium-long ook goed nieuws. Zij lopen namelijk extra risico bij longinfecties. Virussen en bacteriën kunnen bij hen een longaanval opwekken. Hierdoor verergeren de COPD-klachten in korte tijd,  wat voor extra schade in de long kan zorgen. Hoe meer inzicht in het verloop en de bestrijding van een longinfectie er is, hoe beter de schade beperkt kan worden. Meer over dit revolutionaire onderzoek is te lezen op de website van ScienceDirect.

 

De mini-long: stand van zaken

Prof. dr. Paolo De Coppi is één van de hoofdonderzoekers in het team dat werkt aan de mini-long. Dit onderzoek maakt deel uit van het internationale onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate dat onder onze regie plaatsvindt. Het onderzoeksteam heeft al veel resultaat geboekt. Zo is het gelukt om een mini-luchtpijp en mini-bronchiën te maken. Nu de longblaasjes nog. Waarom is het zo ingewikkeld om deze te maken? Dat lees je in de laatste stand van zaken.

Een wereld zonder longziekten

Hiervoor zet Longfonds zich in. We willen beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek.

Doneer nu
Onderzoekers in lab