DNA-test voor gerichte behandeling van ernstig astma

Hoogleraar kinderlongziekten Gerard Koppelman gaat een DNA-test ontwikkelen. Met deze test hoopt hij dat in de toekomst meer mensen met ernstig astma in aanmerking komen voor een effectief medicijn. Voor dit onderzoek heeft hij van Longfonds de PPS-subsidie toegekend gekregen.

Gerard Koppelman

Effectief medicijn

Mensen met ernstig astma hebben regelmatig astma-aanvallen. Zij moeten vaak naar het ziekenhuis en de behandeling met prednison geeft vervelende bijwerkingen. Een klein deel van hen heeft baat bij een duur medicijn: Anti-IL-5. Deze biological voorkomt astma-aanvallen. Het wordt nu alleen nog voorgeschreven aan mensen met veel ‘eosinifielen’ in hun bloed. Dit is een bepaald type witte bloedcel. Gerard Koppelman wil met dit onderzoek aantonen dat de biological óók kan werken bij een groter deel van de mensen met ernstig astma. Namelijk bij mensen met weinig eosinifielen in hun bloed. Want niet alleen de hoeveelheid, maar óók de ontstekingsactiviteit van die eosinifielen is van belang.

Onderzoek 

In dit onderzoek ontwikkelt Gerard Koppelman, met behulp van kunstmatige intelligentie, een DNA-test. Hij laat de ontstekingsactiviteit van mensen met ernstig astma meten door een chip. De gegevens die hij hiermee ophaalt, worden door een computer vergeleken met gegevens in een grote database. Zo kan de computer voorspellen bij wie het medicijn wel of niet effectief is. Met deze nieuwe DNA-test hoopt Koppelman zo’n tweeduizend mensen met ernstig astma in Nederland extra te kunnen helpen.

Subsidie 

In deze studie werken onderzoekers van het UMC Groningen samen met het bedrijf MICompany in Amsterdam. Gerard Koppelman kennen we van de al jaren door Longfonds gesteunde PIAMA-studie. Met de PPS-subsidie die hij voor dit onderzoek krijgt, wordt publiek-private samenwerking gestimuleerd. Deze toeslag is door Topsector Life Sciences & Health beschikbaar gesteld aan Longfonds. Het onderzoek is in december 2023 van start gegaan.

Tekst: Judith Langeland

Een wereld zonder longziekten

Hiervoor zet Longfonds zich in. We willen beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek.

Doneer nu
Onderzoekers in lab