Digitale zorgoplossingen voor mensen met een longziekte

Op het gebied van digitale zorg (e-health) is er nog veel te winnen, zo blijkt uit onderzoek. Daarom is het fijn dat er nu een handig overzicht is van digitale zorgoplossingen voor longziekten. Friso heeft longfibrose en maakt al gebruik van digitale zorg. Hij doet aan telemonitoring en gebruikt een spirometer en saturatiemeter thuis. ‘Ik weet beter hoe het met mijn aandoening gaat en hoe ik reageer op inspanning.’

Digitale zorgoplossingen op een rij, ehealth, vrouw beeldbelt met haar zorgverlener en kijkt naar medicijnen

Ga direct naar het overzicht met digitale zorgoplossingen



Digitale zorg (e-health) lijkt in de longzorg nog in de kinderschoenen te staan, zo staat in dit rapport van onderzoeksinstituut Nivel dat laatst uitkwam. Het overgrote deel van de mensen met een longziekte geeft aan goed om te kunnen gaan met computers, telefoons met internet en apps. Uit het onderzoek blijkt het dus goed te zitten met de digitale vaardigheden van mensen. Toch komt digitaal contact met de zorgverlener bijvoorbeeld nog maar weinig voor.

Mensen met een longziekte zien voordelen in digitale zorg

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die bekend zijn met digitale zorg, de voordelen ervan zien. Ze zijn bijvoorbeeld positief over het digitaal opzoeken van uitslagen van eigen onderzoeken of beeldbellen met de zorgverlener. Ook geven deelnemers uit het onderzoek aan dat ze toegevoegde waarde zien in telemonitoring. Telemonitoring (of telebegeleiding) gaat om het zelf meten van je gezondheidswaarden, bijvoorbeeld je lichamelijke activiteit of saturatie. Dat kan bijvoorbeeld door het invullen van vragenlijsten, of met hulpmiddelen.

Friso Veldkamp doet aan telemonitoring (telebegeleiding, digitale zorg, ehealth)

Friso doet aan telemonitoring

Daar maakt Friso Veldkamp (63) ook gebruik van, zo vertelt hij in dit interview. Hij las in LONGWIJZER over een slimme spirometer. Sindsdien volgt hij zijn eigen longfunctie via een app op zijn telefoon. Naast de spirometer gebruikt hij ook een saturatiemeter bij het trainen bij de fysio en een smartwatch.

Deze digitale zorgoplossingen helpen Friso in het dagelijks leven. ‘Ik weet beter hoe het met mijn aandoening gaat en hoe ik reageer op inspanning. En hoe snel ik weer herstel. Ik denk dat dat het belangrijkste is voor mensen met een ernstige aandoening: dat technologie ze helpt inzicht te krijgen in wat er in bepaalde situaties gebeurt. Zodat ze beter met hun ziekte kunnen omgaan.’

Overzicht van digitale zorgoplossingen

Eén van de inzichten van het rapport van onderzoeksinstituut Nivel is dat vraag en aanbod in de digitale longzorg nog niet goed lijken aan te sluiten op elkaar. Een stap in die richting is ‘Zorg van Nu’, een project van het ministerie van VWS. Op de website van Zorg van Nu vind je een handig overzicht van digitale zorgoplossingen voor longziekten.

De wegwijzer van de website kan je ook op weg helpen: door middel van een paar vragen kom je uit bij de digitale zorgoplossingen die jou kunnen helpen.

Zorgprofessionals én mensen met longziekten zijn door het ministerie betrokken bij deze wegwijzer. Ook vrijwilligers van Longfonds hebben meegeholpen aan deze wegwijzer.

Wat doet Longfonds aan digitale zorg?

Longfonds is voor vernieuwing, verbetering en zelfmanagement. Digitale zorg kan hier een rol in spelen, zolang dat in overleg en met goedkeuring van de patiënt gebeurt én de zorg beter maakt.

We dragen regelmatig bij aan verschillende projecten die gaan over digitale zorg. Zo werken we bijvoorbeeld samen met andere patiëntenorganisaties in het project ‘Vliegwiel, digitale transformatie in de zorg’.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose