Deelnemers gezocht voor behandel-onderzoek bij longaanvallen

Om een longaanval te behandelen, krijgen mensen met COPD vaak antibiotica voorgeschreven. Maar soms heeft die behandeling geen zin omdat een longaanval niet altijd wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Om dit te kunnen vaststellen, doen wetenschappers onderzoek.

Longaanval

Voor dit onderzoek zoeken de wetenschappers nog deelnemers. Doe jij mee? Je helpt hiermee inzicht krijgen in het gerichter kunnen besluiten over een behandeling met antibiotica. Mensen met COPD of een vergelijkbare aandoening kunnen daarvan in de toekomst profiteren!

Achtergrond

Acute longaanvallen (ook wel COPD exacerbaties genoemd), worden veroorzaakt door het toenemen van ontstekingen in de luchtwegen. De normale behandeling hiervoor is het geven van prednisolon. De oorzaak van deze ontsteking kan een infectie met een bacterie zijn, daarom krijg je er ook vaak antibiotica bij. Deze medicijnen kunnen leiden tot bijwerkingen (zoals diarree). Het voorschrijven van antibiotica kan op de lange termijn leiden tot het minder werkzaam worden van de antibiotica (door resistentie) en brengt extra kosten met zich mee. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat het niet altijd nodig is om beide medicijnen te geven. De onderzoekers verwachten dat ze kunnen voorspellen of de antibiotica nodig zullen zijn om de acute longaanval op een veilige manier te behandelen.

Procalcitonine

De stof die de wetenschappers gaan onderzoeken heet procalcitonine. Dit is een stof waarvan de hoeveelheid (ook wel concentratie genoemd) stijgt in het bloed wanneer er sprake is van een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie. Een hoge concentratie van deze stof in je bloed zal betekenen dat je antibiotica voorgeschreven krijgt. Een lage concentratie betekent dat er waarschijnlijk geen bacterie aanwezig is die een infectie veroorzaakt. Daarom zal je in dit geval geen antibiotica voorgeschreven krijgen. Dit onderzoek is een multi-centrum onderzoek, dat wil zeggen dat dit onderzoek in meerdere ziekenhuizen in Nederland wordt uitgevoerd.

Wat zijn de voordelen en de nadelen als u meedoet aan het onderzoek?

Meedoen aan het onderzoek kan voordelen en nadelen hebben. Hieronder zetten we ze op een rij. Denk hier goed over na, en praat erover met anderen.

Meedoen aan het onderzoek kan deze nadelen hebben:

  • Meedoen aan het onderzoek kost extra tijd doordat je de vragenlijsten dient in te vullen.
  • Het kan voorkomen dat je onterecht geen antibiotica krijgt, waardoor je minder snel herstelt en daardoor langer opgenomen moet worden in het ziekenhuis.

Je hebt zelf geen direct voordeel van meedoen aan dit onderzoek. Maar met je deelname help je de onderzoekers om meer inzicht te krijgen in het gerichter kunnen besluiten over de behandeling met antibiotica. Mensen met COPD of een vergelijkbare aandoening kunnen daarvan in de toekomst profiteren.

Interesse?

Kijk op deze pagina voor  meer informatie over het onderzoek. Mocht je worden opgenomen in één van de deelnemende ziekenhuizen (Amphia, Bravis, Catharina, Erasmus, Franciscus Gasthuis, Groene Hart, Isala, MST, Noordwest ziekenhuisgroep, OLVG of Zuyderland) vanwege een longaanval, vraag dan de behandelend arts naar de mogelijkheden voor deelname.