International Day for Clean Air
Klimaatverandering heeft een aanzienlijke invloed op onze gezondheid, met name op kinderen en mensen met longaandoeningen zoals astma en COPD. Op deze International Day of Clean Air besteden we hier aandacht aan. Vanwege het thema ‘Together for Clean Air’ geven we ook tips hoe jij zelf kunt bijdragen aan gezonde lucht.
Impact op mensen met longaandoeningen
We kunnen er niet meer omheen dat klimaatverandering de toekomst van ons allemaal beïnvloedt. Opvallend: juist op deze Clean Air Day heeft het RIVM weer een smog-alarm afgegeven als gevolg van de hoge temperaturen in deze extreem warme septemberweek.
Eerder deze week waarschuwden wetenschappers voor de specifieke gevolgen van klimaatverandering voor jonge kinderen en mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD. De toename van hitte en luchtvervuiling kan leiden tot verergering van hun symptomen en meer frequente en ernstigere aanvallen. Het hogedrukgebied dat momenteel voor hitte zorgt, zorgt ook voor een dunne luchtlaag die snel verzadigd raakt met fijnstof en ozon. Deze verontreinigende stoffen kunnen leiden tot ontsteking van de luchtwegen, ademhalingsproblemen en een verhoogd risico op longinfecties.
Het belang van gezonde lucht
Clean Air Day herinnert ons eraan hoe cruciaal gezonde lucht is voor onze gezondheid. Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bevorderen van duurzame energiebronnen kunnen helpen om klimaatverandering te vertragen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
Maar één dag per jaar is niet genoeg om het hoofd te bieden aan de klimaatcrisis en de luchtvervuiling. we moeten actief werken aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het zorgen voor gezonde lucht. Voor onszelf, maar vooral ook voor toekomstige generaties.
Tips – Hoe kun jij bijdragen?
Het thema van deze Clean Air Day jaar is: Together for Clean Air. Die oproep is gericht aan overheden, bedrijven, de maatschappij, en ook aan ons allemaal. Want zelf kunnen we ook ons steentje bijdragen om de lucht gezonder te maken. Hierbij een vijftal tips:
- Verminder autogebruik: Probeer vaker te fietsen of te lopen, het openbaar vervoer te nemen of te carpoolen, in plaats van elke dag met de auto te rijden. Minder verkeer betekent minder luchtvervuiling.
- Milieuvriendelijk reizen: Als je reist voor werk of vakantie, overweeg dan milieuvriendelijke opties zoals treinreizen in plaats van vliegen.
- Gebruik duurzame energiebronnen: Overweeg (indien mogelijk) om over te stappen op groene energiebronnen en -leveranciers om je elektriciteitsverbruik schoner te maken. Maak je huis energiezuiniger door energiebesparende apparaten te gebruiken, je huis te isoleren en LED-verlichting te installeren.
- Stook geen hout. Gebruik liever geen houtkachels, open haarden of vuurkorven. Deze zijn veel vervuilender voor de lucht dan gedacht: ruim 20% van alle fijnstof in de lucht is afkomstig uit deze bronnen.
- Kies voor lokaal voedsel: Het kopen van lokaal geproduceerd voedsel vermindert de noodzaak van langeafstandstransport, wat de uitstoot van vervuilende stoffen vermindert.
Uiteraard moet vooral de overheid ook stevig inzetten op een betere luchtkwaliteit en goed klimaatbeleid. Want alleen gezamenlijk kunnen we minder luchtvervuiling realiseren en klimaatverandering beperken. Samen op weg naar gezonde lucht voor gezonde longen!