Naar de bergen, aan zee of een stedentrip?

Met tevreden longen op vakantie

Voor de een is de Alpen een topbestemming, de ander wil het liefst naar Texel en de derde voelt zich het beste bij de hoge luchtvochtigheid op Bali. Wat is voor jou de beste plek om vakantie te vieren?  

Vakantie wereldbol

Beste vakantiebestemming?

Het is zomer! Heerlijk een paar weken uitrusten en leuke dingen doen in een mooie omgeving. En dan het liefst op een plek waar jouw longen het ook naar hun zin hebben. Over het algemeen voelen mensen met een longziekte zich prettiger in een warm en droog klimaat met zo min mogelijk luchtvervuiling. Vakantie houden in de bergen is dan ook vaak een goed idee, want de lucht is daar meestal schoner. Vanaf zo’n 1000 tot 1500 meter is er minder fijnstof en zijn er geen (huisstof)mijten. Ook zitten er in de bergen veel minder pollen in de lucht. Toch kúnnen die er wel zijn, dus ga bij overgevoeligheid altijd na wat er bloeit in uw vakantieperiode.  

Goed om te weten: de boomgrens ligt in Europa tussen 1800 tot 2200 meter. Daarboven zul je dus geen bloeiende berk, hazelaar, dennenboom of els tegenkomen. Maar zoek het ook weer niet te hoog op, want vanaf zo’n 2000 meter bevat de lucht steeds minder zuurstof. Hoog in de bergen word je daardoor eerder benauwd. Dat geldt extra als je een longziekte hebt waarbij snel zuurstoftekort ontstaat, zoals bij COPD, longfibrose en sarcoïdose. Kies dus voor bijvoorbeeld een hotel of appartement op zo’n 1000 tot 2000 meter hoogte. 

Aan zee

Ook aan zee is de lucht schoner. De lucht bevat daar niet alleen minder allergenen, ook minder fijnstof. Dat geldt extra op dagen dat de wind vanuit zee landinwaarts waait. Het maakt hierbij wel uit wáár u naar het strand gaat. Vlak bij een grote stad als Den Haag is de lucht minder schoon dan bijvoorbeeld op een Waddeneiland. Bedenk wel dat een te stevige zeewind juist weer benauwd maakt. Mijd dus badplaatsen waar het vaak flink waait en waar zandstormen kunnen ontstaan. De ideale strandbestemming? Een mooi baaitje omringd door bergen. Die vind je bijvoorbeeld in het Middellandse Zeegebied, zoals op Sardinië, Corsica, Cyprus, op een van de Griekse eilanden of aan de Turkse kust.  

Niet té heet 

Weinig temperatuurschommelingen en een lage luchtvochtigheid: het is voor veel longpatiënten ideaal. Zo’n vrij stabiel klimaat vindt u bijvoorbeeld op de Canarische eilanden. Er zijn wel verschillen tussen de eilanden: Gran Canaria, Tenerife (vooral het zuiden), Fuerteventura en Lanzerote zijn droger en zonniger dan La Palma en La Gomera.  

Verder is het prettig als het niet té heet is op uw vakantieplek. Door de hitte versnelt onze ademhaling om de lichaamstemperatuur te regelen. Bij ernstig astma, COPD en longfibrose is rustig kunnen in- en uitademen juist heel belangrijk. Ideaal is overdag zo’n 20 à 25 graden Celsius en ‘s nachts rond de 18 graden. 

Stedentrip

De luchtkwaliteit in veel steden is helaas erg slecht. Hoe leuk een stedentrip ook is, de kans op klachten is dan groter. Niet alleen in steden in Azië, ook een flink aantal Europese steden scoren onder de maat. Dat geldt met name voor veel Oost-Europese steden, Düsseldorf, Milaan, Rome, Parijs, Berlijn en Londen. En ook in de vier grote Nederlandse steden is de lucht allesbehalve schoon. Groningen heeft in Nederland de beste papieren als het gaat om schone lucht. In het buitenland zijn dat over het algemeen steden in Scandinavië, zoals Helsinki, Stockholm en Bergen. Ook in Tallinn (Estland) en Funchal (Portugal) is de luchtkwaliteit redelijk. 

Duiken? Liever niet

Een hoge luchtvochtigheid hoeft geen probleem te zijn, als de lucht maar schoon is. Vakanties naar Thailand en Bali geven bij veel mensen met een longziekte geen problemen. Zorg er, zeker bij een ernstige longziekte, wel voor dat jouw vakantieplekje in de buurt is van een ziekenhuis of artsenpost. Als je een keer heftig benauwd bent, is het fijn als medische hulp snel ter plaatse kan zijn.  

Duiken met een longziekte wordt vaak afgeraden. Door de grote drukverschillen kan namelijk een klaplong ontstaan. Door ziekte zijn de longblaasje verzwakt waardoor ze kunnen scheuren. Als je al eens een klaplong heeft gehad, is duiken hoe dan ook niet toegestaan. 

Tips & adviezen 

  • Overleg over jouw vakantieplannen met je arts of longverpleegkundige.  
  •  Informeer naar de medische voorzieningen op de plek van bestemming.  
  • In huisjes en hotels zijn de dekens vaak stoffig. Goed dus om bij een huisstofmijtallergie eigen allergiehoezen mee te nemen. 
  • Ga je vliegen? Overleg hierover eerst met je longarts. Informeer of je tijdens de vliegreis extra zuurstof nodig hebt: de luchtdruk is in het vliegtuig anders dan op de grond. Lees hier meer informatie over het gebruik van zuurstof op reis. 
  • Medicijnen mee op reis: dat is een verhaal apart. Lees hier 7 slimme tips om zelf de touwtjes in handen te houden.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine